RSS

Гонтарєва допомагала банку Медведєва гасити 160 млн євро боргу Клюєва. Подробиці

апреля 6, 2016

Gontareva-Valerya14-500x315

 

Глава НБУ Валерія Гонтарєва, можливо, сприяла виведенню 160 млн євро з «Промінвестбанку», що належить російській держкорпорації ВЕБ на чолі з Дмитром Медведєвим, повідомляє Національне бюро розслідувань України.

Про це у «Фейсбуці» написав журналіст Олександр Дубінський.

«Скандал, який легко може затьмарити історію співпраці Гонтаревої з ВТБ.

Цілком можливо, Гонтарєва сприяла виведенню 160 млн євро з Промінвестбанку, що належить російській держкорпорації ВЕБ на чолі з Дмитром Медведєвим», — пише журналіст.

За його словами, ці гроші пішли на виплату боргів Клюєвих.

«Я тримаю в руках листування, в якій фігурують прізвища людей, що збігаються з прізвищами топ-менеджерів Нацбанку.

У цьому листуванні вони обговорюють залишок гарантій Промінвестбанку на 160 млн євро, виданих компаніям Клюєвих „Солар“ під контракт на закупівлю обладнання у китайській корпорації CNBME.

Відправник з прізвищем Ольги Шаповал з управління кураторів банків НБУ призводить довідку, з якої випливає, що „сонячний“ бізнес Клюєвих був перереєстрований в Криму за російськими законами в липні 2015 року.

Не дивлячись на це, Промінвестбанк погашає від свого імені гарантії, видані Клюєвими корпорації CNBME. Що насправді є виведенням капіталу з українського банку перед його банкрутством (!). В НБУ підозрюють, що Клюєви закривають цей борг російському держбанку на території Росії, а гроші ВЕБовці платять з України — так як не мають наміру зберегти тут банк.

Що цікаво, в довідці сказано, що ПІБ маніпулює звітністю і не показує в ній заборгованість „Соларов“, а також приховує від НБУ клюєвський борг в розмірі 87 млн ​​євро (2.7 млрд грн).

Після уточнюючих питань відправника з прізвищем (екс-) першого заступника голови НБУ Писарука, відправник з прізвищем директор департаменту банківського нагляду Рожкової повідомляє, що компанії Клюєвих — виявляється- не може заплатити Промінвестбанку, так як знаходяться під санкціями.

Після чого слідує — як я це зрозумів — формальний дозвіл від імені відправника з прізвищем Гонтарєва випустити з України в оплату рахунків Клюєвих майже 160 млн євро (4.8 млрд грн), „тому що раз бізнес працює треба платити“», — додає журналіст.

Gontareva-Kluev1

«Китайці сказали, що бізнес працює, це не Кримський актив Солара і може виплачувати їм невеликі суми по реструктуризації. Думаю, що якщо бізнес працює, то він повинен платити за боргами і постачальникам і банкам не залежить від санкцій на акціонера».

«Нагадаю, після цих подій НБУ вже двічі рефінансував Промінвестбанк на 400 млн грн (загальний борг перед НБУ 2.7 млрд грн). А росіяни днями заявили, що мають намір від ПІБ позбутися, який відчуває гострі проблеми з ліквідністю», — підсумовує він.

967 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям