RSS

У багатьох країнах світу режим в Україні назвали би диктатурою, — політолог

июня 7, 2017

Poroshenko-angl1-500x464

 

Слід уточнити, що слід розуміти під диктатурою – одноосібну владу президента чи його домінування в політичній системі, оскільки не секрет, що фактичні повноваження глави української держави значно ширші за те, що записано в нашій Конституції. Так політолог Петро Олещук у коментарі журналістам оцінив заяву заступника Георгія Туки про те, що в країні потрібно встановити диктатуру, оскільки нинішній політичний устрій не може вивести країну з кризи. Про це повідомляє Український інформаційний портал.

«Президент має найбільшу фракцію в парламенті, фактично його ставленик – прем’єр-міністр. Президент має контроль над більшістю міністерств, а інший суб’єкт коаліції – «Народний фронт», сильно залежить від Порошенка, його оточення і працює фактично в єдності з БПП. Сильний вплив президента і на правоохоронну систему. Генпрокурор – кум Порошенка і зайняв це крісло за його протекцією», – підкреслив політолог.

За його словами, існує низка механізмів, через які президент впливає і на місцеві влади.

«Крім того, існують військово-цивільні адміністрації, які дають змогу Президенту повністю контролювати всю місцеву вертикаль влади у прифронтовій зоні та скасовувати існування місцевого самоврядування», – зауважив експерт.

На його переконання, ситуація загалом така, що повноважень як формальних, так і неформальних у президента Порошенка більш ніж достатньо.

«У багатьох країнах світу той режим, який існує у нас, могли б назвати диктатурою», – запевнив Олещук.

«Нинішній лад повністю суперечить ідеї «стримувань і противаг», яка закладена в Конституції більшості європейських і північноамериканських держав», – висловив думку фахівець.

«При цьому ефективність влади залишає багато питань. Що заважає наводити лад у державних структурах, боротися з корупцією? Відсутність законодавства чи брак політичної волі? Президент має серйозний вплив на правоохоронні органи. Що заважає за допомогою цього важеля дати суспільству відповідь на питання, пов’язані з найбільш резонансними злочинами, що скоєні в Україні за останні роки?», – зазначив політолог.

Також він висловив переконання, що сама по собі диктатура нічого не вирішить.

«У нас є певна міфологізація понять у тому сенсі, що демократія – завжди безлад, а диктатура – порядок. Це не так. Диктатура в більшості країн – такий же безлад, але за який ніхто відповідальності не несе. У цьому й відмінність. Сила влади залежить не від того, чи є вона диктаторською, а від того, наскільки відлагоджений державний механізм і як кожен його елемент виконує свої функції», – підсумував фахівець.

178 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям