RSS

Вовк через суд намагався заблокувати НАБУ доступ до документів НКРЕКП щодо шахрайської схеми «Роттердам+»

июля 4, 2017

Vovk-Dmitro1-500x314

 

Суд відмовив Дмитру Вовку, голові Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, в роз’ясненні щодо документів НКРЕКП, право вилучити які отримало Національне антикорупційне бюро.

Таке рішення ухвалив Соломянський районний суд м. Києва, повідомляє Національне бюро розслідувань України.

З матеріалів судового засідання відомо що 25 травня 2017 року суд надав детективам НАБУ доступ до речей та документів, які знаходяться в центральному офісі НКРЕКП. Мова йде про документи з розрахунками формування (встановлення, обчислення) прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії у період 2014—2017 років, постанови НКРЕКП про затвердження оптової ціни на електроенергію в цей період та тарифів на неї.

Також НАБУ цікавили документи генеруючих компаній теплових електростанцій, а саме ПАТ «Центренерго», ПАТ «Донбасенерго», ПАТ «ДТЕК Дніпроенерго», ТОВ «ДТЕК Східенерго», ПАТ «ДТЕК Західенерго», які надходили до в період 2014—2017 років та листи, які надходили від виконавчих органів влади з відомостями щодо прогнозного балансу електричної енергії ОЕС України, прогнозних обсягів відпуску електричної енергії в ОРЕ та прогнозної структури палива теплових електростанцій у відповідний період часу, видобутку енергетичного вугілля та наявних запасів його на відповідний період часу, погоджень Порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії за період 2014—2017 роки.

Після цього голова НКРЕКП звернувся до суду з проханням роз’яснити, про які саме документи йде мова і чи має право НАБУ їх вилучити. Суд встановив, що це прохання голови НКРЕКП фактично ініціює внесення змін до попередньої ухвали суду, яка задовольнила клопотання НАБУ, а тому його відхилив.

Нагадаємо, з квітня 2016 року в Україні в ціні електроенергії діє ціна вугілля за формулою «Роттердам+доставка морем+перевалка у порту». Це спричинило стрімкий ріст тарифів для ТЕС.

75% теплової генерації належить компанії ДТЕК Ріната Ахметова, набагато менше виробляють державне «Центренерго» та «Донбасенерго», яке пов’язують з Олександром Януковичем.

Після введення в дію «роттердамської» формули єврооблігації  ДТЕК подорожчали на 40%. Коли вони були дешевими їх скупкою займалась компанія ICU.

Співвласником ICU був раніше звільнений міністр енергетики Володимир Демчишин. У цій же компанії раніше працював нинішний очільник НКРЕКП Дмитро Вовк.

В квітні НАБУ повідомило, що розпочало досудове розслідування за фактом зловживання службовим становищем посадовцями НКРЕКП через так звану формулу «Роттердам+».

257 переглядів

БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям