RSS

Військова операція на Донбасі проти України коштує Росії не більше ніж 2 мільярди доларів на рік, – російський економіст

июля 9, 2017

okupacia1-500x391

 

 

Військова операція на Донбасі коштує Росії не більше ніж два мільярди доларів на рік – про це в ефірі Радіо Свобода сказав колишній заступник голови «Центробанку» та екс-заступник міністра фінансів Росії, а нині науковий співробітник Інституту Брукінгса у США Сергій Алексашенко. Це, за його словами, не є великим тягарем для економіки Росії, повідомляє Національне бюро розслідувань України.

«Утримання, вся військова операція на Донбасі зі всіма аспектами, з «гуманітарною допомогою», з паливом, зі зброєю коштує недорого для російського бюджету. Вона вкладається у 1,5–2 мільярди доларів на рік. Що, в принципі, для російського бюджету не занадто велика сума. Можна з цим жити», – зазначив він.

На думку Алексашенка, зокрема, через це війна на Донбасі не буде чинником у майбутній президентській виборчій кампанії в Росії.

«Російський виборець про війну на Донбасі знає дуже мало, – зазначив він. – А знає він про неї тільки те, що показують на телебаченні. І, в принципі, у телевізорі можна створити картинку, що на Донбасі все добре і там мирно, але можна створити картинку в телевізорі, що там йде жорстока війна, звірства, «фашисти» і так далі. Увесь набір кремлівської риторики. У будь-який бік. Це робиться нараз. Для цього навіть нічого не треба робити. Вибори ніяк не вплинуть на рішення Путіна робити щось з Донбасом. Я думаю, що така стратегія Путіна полягає в тому, що Донбас – це заручник, якого можна на щось обміняти. І цілком очевидно, що суб’єкт переговорів – не Україна, а суб’єкт переговорів – США. Так само, як коли Путін переслідує своїх політичних чи бізнесових опонентів – він просто бере людей, саджає у в’язниці, і вони виступають у ролі заручників. Так працює вся система. Донбас – це заручник. Відповідно, далі його необхідно на щось розміняти».

Парламентська асамблея ОБСЄ на сесії в Мінську 7 липня ухвалила резолюцію «Зміцнення взаємної довіри і співпраці заради миру і процвітання в регіоні ОБСЄ», де, серед іншого, визнається, що «певні райони Донецької і Луганської областей» перебувають під контролем «російських гібридних сил». Російська делегація виступила з протестом проти цього проекту, запропонувавши поправки, які б вилучили положення про «російсько-гібридні війська» на Донбасі, зокрема представник Росії Петро Толстой заявив, що на Донбасі немає російських військ, що це внутрішній конфлікт України.Проте і депутат із Швеції, доповідач Маргарета Седерфельдт, і представники України виступили проти, а під час голосування російська делегація залишилася у меншості.

Збройний конфлікт на сході України почався навесні 2014 року після російської анексії Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці сепаратистів. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці». За даними ООН, на Донбасі від початку конфлікту загинули понад 9,9 тисяч людей. Так само Москва заперечує незаконність окупації українського Криму і називає її «возз’єднанням».

156 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям