RSS

Суд Лондона заморозив активи олігарха Григоришина

декабря 21, 2017

Grigorishin-Konstantin1

 

 

Високий суд Англії та Уельсу видав наказ про заморожування активів групи «Енергетичний стандарт» українсько-російського бізнесмена Костянтина Григоришина.

Про це повідомляє Національне бюро розслідувань України.

Рішення винесено як забезпечувальна міра в рамках арбітражного розгляду з Вадимом Новинським і Володимиром Лук’яненком-молодшим на більш ніж 300 млн доларів навколо великого машинобудівного підприємства ПАТ «Сумське НВО».

Рішення винесено на вимогу адвокатів Володимира Лук’яненка-молодшого і компаній, пов’язаних з Новинським, які побоюються, що Григоришин може приховувати активи, щоб уникнути виплат за рішенням арбітражу.

Ще 9 травня 2016 року Лондонський комерційний арбітраж прийняв рішення про виплату «Енергетичним стандартом» більш 305,8 млн доларів Новинському і Лук’яненку.

5 жовтня 2017 року Високий суд Англії відмовив адвокатам Григоришина в апеляції на це рішення.

У рішенні суду згадуються, зокрема, такі українські компанії: Запоріжтрансформатор, Турбоатом, ПАТ «Сумське НВО», Укррічфлот, Запорізький кабельний завод, «Сварог Ессет Менеджмент».

Сам наказ про арешт є конфіденційним, повного списку заморожених активів у відкритому доступі немає.

Григоришину також належать великі пакети акцій в цілому ряді українських обленерго.

В ході судового слухання, адвокати Лук’яненка змогли довести суду, що існує ризик того, що Григоришин спробує «розмити» свої активи.

В кінцевому рахунку це може призвести до невиконання рішення арбітражу на 305,8 млн доларів.

Бенефіціарами українських компаній, які приписують Григоришину, в держреєстрі числяться громадянин Швейцарії Леонід Пивоваров і болгарин Максим Марков.

Адвокати Лук’яненка і Новинського змогли довести, що реальний власник всіх активів — Григоришин. Для цього треба було проводити допит бізнесмена в суді.

За даними Високого суду, більшість активів Григоришина, станом на 2015 рік, замикалися на двох кіпрських компаніях.

Перша — Energy Standard Fund Limited. Її акції безпосередньо належали Максиму Маркову. У матеріалах суду він згадується як адвокат з громадянством Росії і Болгарії.

Друга холдингова компанія групи «Енергетичний стандарт» — кіпрська Energy Standard Fund Management Limited.

“100% акцій ESFML належали (прямо чи опосередковано) Григоришину. ESFML володіла акціями в численних дочірніх компаніях, включаючи компанію «Сварог Ессет Менеджмент», — йдеться в рішенні суду.

26 червня 2015 року Григоришин передав свої частки в ESFML Леоніду Пивоварову, йдеться в рішенні суду.

Це було зроблено для того, щоб активи Григоришина не потрапили під санкції в Україні у зв’язку з посиленням законодавства по відношенню до компаній з російським капіталом або російськими бенефіціарами.

На той час Григоришин був громадянином Росії і Кіпру. У 2016 році він отримав українське громадянство.

Леонід Пивоваров — однокласник Григоришина і менеджер швейцарського офісу Energy Standard Group.

Передача акцій (часток) також відкривала шлях «Енергетичному стандарту» до приватизації в Україні, що було б неможливо в разі наявності серед бенефіціарів громадян Росії (Григоришина або Маркова).

Рішення про замороження активів Григоришина не означає, що всі українські компанії бізнесмена автоматично потрапляють під арешт.

Іноземні, в тому числі арбітражні рішення, не мають прямої дії в Україні.

Більш того, між Великобританією і Україною не існує міжнародного договору про взаємне визнання судових рішень.

Сумське НВО є одним з найбільших в Європі виробників газоперекачувальних агрегатів і комплектних компресорних станцій різного призначення; широкої номенклатури насосів, компресорів, центрифуг, обладнання для хімічної, газової та нафтопереробної промисловості, атомних електростанцій.

Глава МВС Арсен Аваков в листопаді 2015 року заявив про розслідувані справи щодо Григоришина, а через місяць уточнив, що вони не належать до підслідності МВС та стосуються фінансових порушень Сумського НВО імені Фрунзе і «Укренерго».

У свою чергу бізнесмен відкинув звинувачення в лобіюванні своїх інтересів через співробітників «Укренерго» і про порушення закону під час купівлі акцій Сумського НВО ім. Фрунзе, нагадавши, що став мажоритарієм компанії ще в 1998—1999 роках.

467 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям