RSS

#Турчинов зізнався, що брехав про наявність армії під час окупації Криму

февраля 15, 2018

Turchinov-pro-Ukr1

 

Секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що публічно сказав неправду про наявність бойових підрозділів в Україні, які зможуть відстояти Крим у березні 2014 року, аби не сіяти «хаос та паніку». Про це повідомляє Національне бюро розслідувань України.

Про це він розповів в Оболонському райсуді Києва, що слухає справу про держзраду екс-президента Віктора Януковича, відповідаючи на запитання адвоката щодо того, чому раніше він казав, що в України були сили та засоби відстояти Крим та Донбас, а зараз спростовує це.

«Після того, як в країні розпочалась російська агресія,  після того, як російські війська почали захоплювати військові частини, почались сепаратистські заколоти в різних регіонах, в країні була паніка», — розповів Турчинов.

За його словами, щоб паніка не переросла «в хаос і безлад», треба було негайно щось робити.

«Я знав, що буде багато диванних героїв, які будуть розповідати, що можна було зробити якось інакше… Але я змушений був говорити, що є армія, яка захистить народ. Я ж не міг вийти і сказати перед всіма, що у нас нічого нема, а ви всі — беззахисні» — зазначив він.

Секретар РНБО зазначив, що він повністю усвідомлював відповідальність за сказане і усвідомлено взяв на себе цю відповідальність.

На уточнююче запитання адвоката, яку саме відповідальність він поніс за свої неправдиві слова, Турчинов відповів:

«Під присягою я тоді ніяких заяв не робив. Обов’язок захистити Україну був важливіший, ніж будь-які розмови».

Він додав, що якщо захисник Януковича вважає, що він робить чи робив щось незаконне, то може подати на нього до суду.

Раніше Турчинов розповів у суді, що новосформовані органи державної влади не могли вживати ефективних заходів для спротиву окупації Криму Росією в лютому-березні 2014 року через плачевний стан української армії та загрозу повномасштабного вторгнення РФ.

Як відомо, Віктора Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України) та ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

29 червня 2017 року у суді зачитали обвинувальний акт у справі про сприяння російській владі в анексії Криму та веденні агресивних воєнних дій на території України.

5 липня 2017 року Янукович оголосив, що не бажає брати участь в ініційованому Україною судовому процесі в справі про державну зраду і відкликає з суду своїх адвокатів.

Але 11 грудня адвокат Віталій Сердюк, який бере участь у процесі щодо розстрілів на Майдані, знову почав захищати Януковича у справі про держзраду.

З того часу суд допитує свідків.

31 січня засідання суду не відбулося. Розгляд справи про держзраду Януковича перенесли на 7 лютого у зв’язку з тим, що на засідання не з’явилися захисники Януковича.

За словами прокурора Руслана Кравченка, зі сторони обвинувачення залишилось допитати 18 свідків.

Раніше захист подавав список із 35 осіб, яких просить допитати у суді у якості свідків.

Також повідомлялося, що 21 лютого у суді мають допитати як свідка президента Петра Порошенка.

184 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям