RSS

#Косюк шахраює з квотами ЄС на імпорт курятини, — розслідування

июня 20, 2018

Kosuk-Yuryi2

 

«Курячий барон» Юрій Косюк знайшов хитрий і цілком законний спосіб обійти жорсткі обмеження на імпорт курячого філе в ЄС.

Про це пише Національне бюро розслідувань України.

«Європейські фермери обурені тим, що український топ-олігарх ухиляється від мит ​​і нарощує експорт курки, використовуючи геніальну інтерпретацію торгової угоди Брюсселя з Києвом», — йдеться в статті Politico.

У Брюсселі використовуються високі тарифи і обмежувальні імпортні квоти для захисту фермерів ЄС від занадто великої конкуренції з боку імпортерів курячого філе.

«Але МХП, компанія, на частку якої припадає половина виробництва курячого м’яса в Україні, знайшла спосіб обійти обмеження», — йдеться в статті.

Відповідно до торгового договору, Україна отримала право експортувати курячу грудинку з кісткою.

«Курятина з кісткою відправляється на заводи ЄС, де кістку відрізають і продають як куряче філе», — йдеться в статті.

За даними Європейської комісії даних про торгівлю, імпорт української курячої грудки з кісткою крила виріс з нуля в 2015 році до 3,5 тис тонн в 2016 році, а потім до 27 тис тонн в 2017 році.

Джон Річ, член правління МХП, відповів, що звинувачення в тому, що компанія наводнює європейський ринок, — це «барвисте перебільшення» і «грубе перекручування фактів».

Нагадаємо, раніше Косюк розкритикував встановлений ЄС обсяг квот в 20 тисяч тонн на імпорт курятини і назвав квоти «обманом України».

Нагадаємо, у січні-вересні 2017 року група компаній «Миронівського хлібопродукту» отримала з бюджету аграрні дотації на суму 1,25 мільярда гривень.

«Миронівський хлібопродукт» є найбільшим виробником курятини в Україні. За оцінками компанії, «МХП» займає 55% вітчизняного ринку курятини.

У 2016 році МХП запустив завод з переробки м’яса птиці в Нідерландах, інвестиції в проект становили 3,5 млн доларів. У 2017 році компанія у співпраці з європейським дистриб’ютором заснувала м’ясопереробний завод в Словаччині. Обсяг інвестицій — близько 3 млн доларів.

166 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям