RSS

Продався? Син Стуса був у журі конкурсу, який проводив Медведчук. Відео

августа 14, 2018

Medvedchuk-Victor6-500x315

 

Син відомого українського поета і політв’язня Василя Стуса – Дмитро Стус – у 2013 році був членом журі поетичного конкурсу, який організував «Український вибір» Віктора Медведчука, повідомляє Національне бюро розслідувань України.

Відео з конкурсу опубліковане на YouTube. 

Одна з конкурсанток після прочитання поезії запитала у Стуса, як він ставиться до того, що людина, яка засадила його батька фінансує даний поетичний конкурс.

«Така людина тут сидить – Дмитро Стус. Не очікувала вас тут побачити. Скажіть, а яке ваше ставлення до того, що подібні літературні заходи в якості політичного піару оплачує людина, яка засадила великого українського поета Василя Стуса за грати?», — запитала вона.

Зал зустрів питання оплесками.

Дмитро Стус подякував за питання і заявив, що не знав, хто спонсор даного конкурсу.

«Відвертість за відвертість. Коли мене сюди запрошували, я не питав, хто спонсор», — сказав син поета-політв’язня.

Його відповідь зустріли сміхом і вигуками, що про спонсора знали усі.

Стус після цього звинуватив дівчину, що вона «залежить від політики».

«Я давно вже працюю в культурі і хочу вам сказати, що дуже мало людей, які підтримують поетичні конкурси. А для вас я хочу сказати і ваших колег: ви занадто залежите від політики. Якщо ви вже говорите про Василя Стуса в нього є дуже добрі слова: „А ще зневажаю політиків“. Люди, які служать політикам, це ще гірше. В даному випадку ви говорите не своїми словами», — сказав син поета.

Він також додав, що «якщо вам буде легше, я можу звідси піти», однак залишився у залі.

Віктор Медведчук був адвокатом Василя Стуса у 1980 році, коли радянський суд засудив поета до 10 років таборів і 5 років заслання.

Загинув Стус у вересні 1985 року в тюремному карцері.

Раніше стало відомо, що зі сценарію фільму про дисидента Василя Стуса, який має вийти на екрани у 2019 році, видалили усі згадки про Віктора Медведчука, який виступав захисником у процесі над поетом, хоча сам Стус від нього відмовився.

Зі слів учасників знімального процесу, «продюсерам подзвонили з адміністрації Медведчука» і сказали, що якщо вони хочуть дозняти картину, не хочуть провокацій, то потрібно прибрати сцену суду над Стусом”.

Фільм створює UM-GROUP Production за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Продюсер стрічки Артем Денисов підтвердив інформацію про видалення сцен зі стрічки, однак, за його словами, сцену з Медведчуком вирізали лише через питання хронометражу фільму. Інформацію про дзвінок від імені Медведчука Денисов назвав фейком.

Глава уряду Володимир Гройсман доручив очільникам Мінкульту та Держкіно «зробити все можливе», щоб у фільмі про Стуса історію було подано «чесно, повністю і без перекручувань».

11 серпня знімальна група фільму «Стус» оприлюднила повідомлення про те, що вирішила дозняти видалену раніше зі сценарію сцену суду за участю адвоката Стуса Віктора Медведчука.

У Медведчука пригрозили судом і забороною на демонстрацію фільма, якщо «Стус» вийде в прокат з недостовірною інформацією про лідера громадського руху «Український вибір» і кума президента РФ Віктора Медведчука.

У Держкіно заявили, що влада не вказує, як знімати фільм про Стуса.

666 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям