RSS

4 транші по 200 тис доларів, — The Insider підтвердив фінансування Зеленського російським ФСБ. Розслідування

мая 11, 2019

zel-pidhuilo1-500x456

The Insider, той самий, що у співпраці з The Bellingcat (який зробив неоціненний внесок у розкриття участі Росії в окупації Донбасу і Криму), розкрив участь агентів ГРУ Петрова і Бошірова в отруєнні Сергія Скрипаля та його дочки в Солсбері, підтверджує фінансування Зеленського ФСБ та ГРУ ЗС РФ . Зокрема, в схемі задіяні Малофєєв і Сурков.

«Я уважно вивчив листування (ви можете теж – там посилання варто). І це не схоже на фейк. Найбезневинніше з можливих пояснень – люди Зеленського просто мало цікавилися тим, хто їх фінансує», – написав у Twitter російський журналіст Роман Доброхотов.

 

Проект російських спецслужб з втручання у вибори в Україні мав назву «Буратіно», пише у своєму розслідуванні The Insider.

 

Ще у 2014 році у Суркова був план фінансування кандидата-коміка, про це стало відомо задовго до того, як Зеленський став думати про участь у виборах. У 2014 році був зламаний масив листування партії ЛДПР, і там виявилися документи, пов’язані з Донбасом. Серед них були службові записки з печатками і підписами, копія паспорта Пушиліна Дениса Володимировича (людина Суркова, один з лідерів терористів ДНР) та інші документи, які складно підробити, а головне — нема чого підробляти. У цих масивах були також і документи про проект «Буратіно», який розробила команда Пушиліна, а реалізовувати його було доручено перебіжчикові з СБУ Єгору Соболєву.

zel-buratino1-1
Документи зі зламаної бази російської ЛДПР 2014 року окреслюють план «Буратіно», що дуже нагадує кампанію Зеленського.

Цей план, отриманий групою анонімних хакерів з серверів ЛДПР у транші 3 Гбайт документів, розкриває російський політичний технологічний план, щоб залучити до українського парламенту партію на чолі з коміком. Це було розповсюджено знову після першого туру президентських виборів, який відбувся 31 березня 2019 року, журналістом Христо Грозевим.
zel-buratino2-500x398
З моменту оприлюднення у вересні 2014 року деякі документи все ще розміщені тут. (Хак, ймовірно, продовжує жити в потоках прихованої мережі. Якщо ви знайдете його, будь ласка, надішліть повідомлення. Поки що ми змогли знайти лише половину).

Чи автентичні витоки? У публікації від 2014 року Христо Грозев привертає увагу до кількох критеріїв, які можна використати для відповіді на це запитання.

По-перше, величезний розмір траншу і послідовний опис документів дозволяють підозрювати, що потрібно було б надто багато зусиль, щоб підробити так багато файлів.

По-друге, наявність контенту, недоступного з інших джерел, таких як проект інтерв’ю Жириновського з «Аргументи і Факти», яке ніколи не вийшло, і зміст, який не можна сфабрикувати, – наприклад, позов Жириновського до суду проти української держави, особисті рахунки та голосові записи – все це підтверджує, що документи є справжніми.

Також там міститься листування з лідерами російських маріонеткових республік на сході України, Луганської та Донецької «народних республік», їхні паспортні дані, схема транспортування палива з Росії до «республік», а також плани щодо створення там прес-центру.

Лідер російської партії ЛДПР Володимир Жириновський 3 квітня 2019 року заявляв, що ЛДПР визнає українські вибори, якщо переможе Володимир Зеленський.

7 квітня 2019 року український центр «Миротворець» звернувся до українських правоохоронців з наступним зверненням:

«25 лютого 2019 року офіцер російських спецслужб Пінчук Андрій Юрійович, після узгодження з поки невідомими особами, дав безпосередню вказівку фактичного власника кріптобіржі WEX і бойовику з ДНР Хавченко Дмитру Васильовичу періодично виводити з криптовалюта в готівкову форму значні суми грошей з метою подальшої їх передачі за наявними каналам для фінансування передвиборної кампанії кандидата в Президенти України Володимира Зеленського. З огляду на, що зазначені дії російських спецслужб несуть загрозу національної безпеки України, інформуємо вас для прийняття подальших невідкладних рішень ».

Сайт «Миротворець» посилається на зламану листування екс-бойовика ДНР Дмитра Хавченко, керівника кримського відділення Союзу добровольців Донбасу. Хавченко — людина Олександра Бородая, який, в свою чергу, працював піарником Костянтина Малофєєва, а після вторгнення в Україну його було проголошено прем’єр-міністром ДНР.
rus-okup-donbas1-500x333

Фото з зламаного листування. Хавченко на фото праворуч від Бородая.

Полковник ФСБ Андрій Пінчук, який засвітився в листуванні про яке йдеться у розслідуванні на сайті «Миротворець», також брав активну участь у війні проти України і був призначений в той період «міністром держбезпеки ДНР». Нагадаємо, що в той же період міністром оборони ДНР був Ігор Гиркин (Стрєлков), який раніше також працював у Малофєєва і не приховував, що є полковником ФСБ Росії.

rus-okup-donbas2-500x424
Андрій Пінчук (другий зліва від Суркова).

Сьогодні Пінчук очолює Московське відділення Союзу добровольців Донбасу, в той час як Хавченко, нагадаємо, очолює Кримське відділення. Курирує організацію Владислав Сурков.

Судячи з листування, в ніч на 25 лютого 2019 року року Андрій Пінчук сигналізує Дмитру Хавченко про те, що слід перевести «перші 200 тисяч» на «акції коміка», а решта буде вирішуватися в залежності від результатів соціології. Хавченко через кілька годин відповідає, що починає «вивід з крипти» і що гроші прийдуть адресату протягом тижня:
Kloun2
На наступний день Хавченко пише лист на адресу штабу Зеленського в місті Миколаїв ([email protected]), де стоять лише дві цифри — 4 і 200. Як можна зрозуміти з контексту попереднього листа, мається на увазі, що погоджено 4 транші по 200 тис доларів.
Kloun3
Достовірність поштової скриньки The Insider вдалося встановити, поговоривши з іншими учасниками листування Хавченко, чиї листи також були виявлені в цьому масиві. Також The Insider вдалося знайти старе резюме Пінчука, де вказано саме ця email адреса.

pinchuk-fsb1

Розслідувачі «The Insider» і «The Bellingcat» раніше розкрили співробітників ГРУ «Петрова і Бошірова», а також участь ГРУ ЗС РФ в організації перевороту в Чорногорії.

Сергій Федорчук, Національне бюро розслідувань України

464 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям