RSS

Збанкрутілому банку «Базис» Авакова можуть повернути ліцензію

января 15, 2015

Avakov-terorist1

Вищий адмінсуд Києва відмовився задовольнити касаційні скарги Національного банку та заступника прокурора Києва, які наполягають на законності рішення про відкликання ліцензії 2012 році у харківського банку «Базис».

Про це йдеться в ухвалі Вищого адміністративного суду від 24 грудня 2014 року, опублікованій в Єдиному реєстрі судових рішень.

Виходячи із документу, Нацбанк і прокурор міста Києва хотіли оскаржити постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 14 серпня 2014 року та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 21 жовтня 2014 року у справі банку «Базис».

Вказані ухвала і постанова скасовують рішення Національного банку 2012 року про відкликання ліцензії харківського банку «Базис».

В касаційній же скарзі НБУ наголошував, що він має право відкликати банківську ліцензію, ініціювати ліквідацію банку в будь-який час, коли дійде висновку, що фіноздоровлення банку є неможливим.

Проте, Вищий адміністративний суд не задовольнив вимогу НБУ і київської прокуратури і залишив без змін загадані ухвалу і постанову, підтверджуючи таким чином право банку щодо повернення ліцензії.

Ухвала суду може ще бути переглянута Верховним Судом України.

20 квітня 2012 року НБУ ввів тимчасову адміністрацію в банку «Базис» на 6 місяців (з 23 квітня по 23 жовтня 2012 року).

В Нацбанку такий крок пояснили так — «аналіз показників діяльності банку і результати інспекційної перевірки свідчать про погіршення його фінансового стану, зниження рівня ліквідності та загрозу втрати платоспроможності».

Пізніше, 23 серпня 2012 року, Національний банк ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії “АКБ «Базис» й призначення ліквідатора.

Цей харківський банк займав 95 місце за обсягом активів у банківській системі України.

На кінець ІІ кварталу 2012 року понад 73% його акцій належали ТОВ «Інвестор-Фонд», ще близько 23,6% — ПАТ «Інвестор». Неформально фінустанову пов’язували з нинішнім главою МВС та екс-губернатором Харківщини Арсеном Аваковим і його холдингом «Інвестор».

Водночас, офіційно його дружина – Інна Авакова – була заступником глави правління «Базису» й опосередковано володіла понад 23,6% акцій банку, повідомляє БанкІск.

1 716 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям