RSS

Микола Мартиненко отримав на свої рахунки 30 мільйонів, — Сергій Лещенко. Інтерв’ю. Відео

марта 23, 2015

martinenko-mikola2-500x330

 

Генеральна прокуратура Швейцарії підтвердила наявність справи проти українського депутата, який звинувачується в хабарництві, повідомляєНаціональне бюро розслідувань України.

Відомо, що Мартиненко брав участь у тендерах чеської компанії «Шкода» та отримав хабара за консультацію, відповідні документи опинилися у швейцарських журналістів.

Депутат і журналіст Сергій Лещенко, який подав запит до Швейцарії, збирається ініціювати відставку Мартиненка з посади голови парламентського Комітету з питань енергетики.

На думку Лещенко, всі спроби Мартиненко спростувати заяви про кримінальну справу — це просто відмазки, про це Сергій Лещенко розповів в інтерв’ю.

Ви отримали відповідь від Генеральної прокуратури Швейцарії по Мартиненку?

— У Чехії в одній із газет була публікація, що в Швейцарії порушена справа проти депутата Мартиненко за хабарництво. Після чого «Народний фронт» і сам Мартиненко сказали, що це наклеп і брехня.

У свою чергу, я зробив запит до посла Швейцарії і майже 3 місяці чекав відповіді. Він казав:  «Чекайте, не всі процедури ще пройшли».

На початку березня я отримав відповідь від Генеральної прокуратури Швейцарії. Вона дуже цікаво сформульована, що вони не мають права розголошувати жодних прізвищ і жодної інформації взагалі.

Тому відповідь складається з таких речень: «На ваш запит, щодо кримінальної справи проти Мартиненка повідомляю, що в Швейцарії розслідується справа проти громадянина України, але прізвище ми вам не можемо повідомити, не розголошуючи таємницю слідства».

Таким чином, вони непрямо підтверджують, вони не можуть назвати прізвище, але справа є. Головне що в Швейцарії, в газеті SonntagsZeitung також вийшла публікація, що справа проти Мартиненка таки насправді є, що вона розслідується, що він звинувачується в хабарництві.

Йдеться про 30 мільйонів швейцарських франків, заблокованих в одному із банків.

Йому намагалися дати хабар?

— Ні, він його отримав на свої рахунки. І вони шли по документах як консультаційні послуги. Там навіть згадується такий епізод, що 100 тисяч франків спробував отримати адвокат за свої послуги.

Чи є перспективи розслідування цієї справи?

— В Швейцарії — так, в Україні я не знаю. Якщо вони її порушили, то Мартиненку треба буде йти на угоду зі слідством або просто уникати поїздок в Європу, тому що на нього видадуть ордер.

Це так само, як було з Лазаренком. Він сидів у тюрмі в Швейцарії, і його як раз затримали за те, що він відмовлявся давати свідчення.

Але сам Мартиненко сказав, що все це нісенітниці і жовті бульварні плітки.

— Ну а що він повинен був сказати? Що він насправді отримав хабаря? Це очевидна реакція. Але якщо ми раніше оперували просто словами чеської газети, то сьогодні в нас ще є підтвердження з генпрокуратури Швейцарії.

І навіть є велика стаття в швейцарській газеті. Тому йдеться про реальну історію — тут буде складніше уникати відповідей.

В Україні буде складніше?

— В Україні я буду ініціювати відсторонення Мартиненко з посади керівника комітету Верховної Ради. Тому що людина, яка є під слідством в Швейцарії, буде великим ударом для України, якщо працюватиме на посаді керівника.

Людина під слідством, яка звинувачується в хабарництві на величезну суму, не може в Україні очолювати комітет, який стосується енергетичних питань, за які отримала хабаря за даними швейцарського слідства.

За що саме він отримав хабар?

— Там йдеться про тендери для чеської кампанії «Шкода». Вони переказали певну суму — 30 мільйонів — на компанію Мартиненка, а в компанії були рахунки в швейцарському банку.

Коли там помітили великі надходження, то повідомили прокуратуру. Прокуратура відкрила справу.

Потім вони зробили в Чехії обшук, де вилучили документи. Була гучна справа. В Швейцарії є великий опис того, що вилучено.

Дуже смішно, коли Мартиненко каже, що ця швейцарська  газета продається в Росії — на рівні аргументів про «російських диверсантів» у Коломойського.

Але насправді, журналістка, яка писала — це Катерина Босс, учасник відомого Консорціуму журналістів-розслідувальників. Я з нею особисто бачився.

Деяку інформацію вона передала, деяку — я їй. В неї є конкретні документи про 100 тисяч франків, які намагався зняти адвокат Мартиненка, щоб оплатити свої послуги на користь Мартиненка.

798 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям