RSS

Військові так і не отримали вугілля, за яке заплатили 20 мільйонів. Відео

сентября 18, 2015

harchuv-ukrarmy1

 

Західне квартирно-експлуатаційне управління Збройних сил України заплатило 20,19 млн грн. за так і не привезене військовим вугілля. Про це йдеться у сюжеті Надії Бурдєй в телепрограмі «Наші гроші», повідомляєНаціональне бюро розслідувань України.

Влітку 2014 року військові комунальники п’ять разів відкладали торги на закупівлю вугілля, посилаючись на відсутність потреби у товарі. Але згодом Західне КЕУ без конкурсу уклало угоду з ТОВ ВП «ЗВЗ» на поставку 17 тисяч тонн вугілля на суму 20,19 млн грн.

Журналісти з’ясували, що по цьому договору у військові містечка почали завозити вугілля дуже поганої якості – забруднене, мокре і не горюче. В одній з військових частин зізналися, що керівництво змушувало їх приймати таке вугілля, а іншим військовим частинам взагалі нічого не привезли. Це при тому, що військові перерахували фірмі-постачальнику «ЗВЗ» всю суму по контракту ще в грудні минулого року. Держслужбовці, які прийняли неякісне вугілля, нині є фігурантами кримінальних проваджень.

Після виходу сюжету у березні цього року начальника Головного КЕУ Яну Грузинську звільнили, також з посад пішли двоє її заступників Валерій Файст, що вивів з власності Міноборони майже гектар землі, та Авагім Галстян, який є співвласником ресторану і готелю, збудованих на території військового заводу.

Після Грузинської ГоловКЕУ очолив її останній заступник – Андрій Бернас. Тепер, майже через рік, він відмовився особисто поспілкуватися з журналістами щодо поставок вугілля, але письмово повідомив, що фірма «ЗВЗ» договір повністю виконала і замінила неякісне вугілля.

Однак журналісти з’ясували, що прокуратура досі судиться з фірмою «ЗВЗ» про заміну неякісного вугілля, поставленого на склади в Чернівцях, Івано-Франківську, Мукачеве, Хмельницькому. Квартирно-експлуатаційна частина м.Яворів повідомила, що станом на 20 серпня вугілля від «ЗВЗ» не отримувала.

Журналісти неофіційно отримали копію альтернативного звіту про перевірку Західного КЕУ, згідно з яким військові містечка понаднормативно забезпечені вугіллям в кількості більше 17 тис т або більше ніж на 3-5 роки вперед. Найбільше зайвого вугілля було у Чернівцях, Вінниці, Львові, Хмельницькому. Отже, у 2014 році військові могли і зовсім не закуповувати вугілля, а перерозподілити його між військовими частинами і управліннями.

За інформацією з реєстру судових справ, «ЗВЗ» купувало вугілля у компаній, які ніколи його не мали. Йдеться, зокрема, про ПП «Простір», зареєстроване на Олександру Фоміних. У розмові з журналістами жінка повідомила, що фірма фіктивна і вона є фіктивним власником і жодної діяльності від імені підприємства не веде.

У червні цього року Сихівський райсуд засудив двох уродженців Львівщини і одну уродженку Тернопільщини за фактом фіктивного підприємництва шляхом придбання ПП«Простір» та ТОВ «ВЗП». Це фірми, в яких фірма «ЗВЗ» купувала вугілля для військових. Організатора оборудки оштрафували на 51 тис грн., а двох його співучасників на 8 тис грн. кожного.

713 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям