RSS

Смерть журналіста Щетиніна: як російські спецслужби діють в Україні. Розслідування

сентября 2, 2016

Shetinin-Olekandr-RIP2

 

Мертвий на стільці з вогнепальним пораненням в голову — таким побачили Олександра Щетиніна його друзі, прийшовши привітати відомого російського журналіста з днем ​​народження. Про можливі причини смерті Олександра, роль Кремля в убивствах і зникнення громадських діячів, методах роботи ФСБ і безпеку російських емігрантів в Україні журналістам розповіла російський політик, організатор «Маршів незгодних» Ольга Курносова.

Тіло Олександра Щетиніна виявили в його київській квартирі в ніч на 28 серпня. Останні 12 років росіянин мешкав в Україні. Журналіст підтримував Революцію гідності і називав політичний лад Росії фашистської диктатурою.

У 2014 році Олександр звільнився з інформаційного агентства «Новий регіон», де пропрацював головним редактором 17 років. Говорячи про причини такого рішення, він заявляв про тиск з боку влади РФ. Володимира Путіна Щетинін називав ворогом Росії і своїм особисто.

Перша версія слідства – самогубство. Непрямий доказ – лист, який нібито відправив Олександр своєму близькому другові електронною поштою. У ньому журналіст написав про намір покінчити життя самогубством.

Але знайомі Олександра з подібним варіантом не згодні. «Швидше за все, дві версії смерті: доведення до самогубства та інсценування самогубства», – розповідає засновниця організації російських політемігрантів “Європейський вибір Росії” Ольга Курносова.

Саме інсценування самогубства Ольга вважає основною версією смерті журналіста. Біля стільця, на якому сидів Олександр, виявили травматичний пістолет, з якого і був зроблений постріл. Справа в тому, що стрільба з травматики – не найвдаліший спосіб для зведення рахунків із життям.

«Адже для самогубства з травматичної зброї чоловік повинен мати великий досвід стрільби і добре знати анатомію. Статистика свідчить, що навіть спроби самогубства з вогнепальної зброї в більшості випадків невдалі. Вони закінчуються не смертю, а інвалідністю», – каже Курносова.

Ще один аргумент, який свідчить на користь версії інсценування – двері до квартири Олександра друзі відкрили власним ключем. Якщо є одна група людей з ключем, то може бути й інша. І наступний момент – двері не були зачинені зсередини. Таким чином, вбивця міг без проблем потрапити до будинку, застрелити журналіста, стерти відбитки пальців і залишити пістолет біля тіла жертви. А лист, надісланий із пошти журналіста, може бути вмілою фальшивкою російських спецслужб, вважає Курносова.

З іншого боку, ФСБ могло спровокувати самогубство журналіста. Можливостей для цього у них більш ніж достатньо. Наприклад, впровадження до найближчого оточення жертви спеціально навчених людей, які могли схилити Щетиніна до самогубства.

«Російські спецслужби впроваджують людей в коло спілкування людини. Я це знаю по собі. Перебуваючи тривалий час у розробці, про це знають всі. І спеціально навченому співробітнику немає проблем увійти в довіру до жертви», – розповідає росіянка.

Відомо, що Щетинін останні місяці перебував у депресії в зв’язку з розлукою з дочками і фінансовими проблемами. Саме цим він пояснює своє рішення в передсмертному листі Ользі Мещерякової.

Смерть Олександра Щетиніна стала однією з сотень смертей відомих російських журналістів, які були вбиті за критику режиму Путіна. Як раніше повідомляла Рoliteka, за чверть століття в самій тільки Росії було вбито 320 журналістів, з них 205 – в період правління Володимира Путіна.

Побоюючись за своє життя, російські опозиціонери виїжджають за кордон. Маршрут більшості з них веде в Україну. Але і тут безпеку їм ніхто не гарантує. Російські спецслужби продовжують активно діють в нашій країні.

«Україна не є найбезпечнішою країною з точки зору дій тут російських спецслужб. Однак вони можуть знайти неугодну людину навіть в найвіддаленіших частинах планети. Днями в Швеції був викрадений Філіп Гальцов. Це свідчить про те, що при потребі російські спецслужби можуть вбити в будь-якій країні», – говорить про можливості ФСБ Ольга Курносова.

Нагадаємо, в середині серпня активіст «Російського Соціального дії» Філіп Гальцов був викрадений в Швеції, де живе на правах політичного біженця. 10 серпня Філіп помітив за собою стеження, а через чотири дні його викрали. Пізніше Гольцова знайшли в одній із клінік передмістя Стокгольма. Лікарі помітили на його тілі сліди ін’єкцій. Документи Філіпа, ключі від квартири, банківські картки та готівку були вкрадені.

Дмитро Костюк, Національне бюро розслідувань України

502 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям