RSS

Партія Тягнибока у бухгалтерії Януковича. Розслідування

сентября 5, 2016

VO-Svoboda4

 

З’явились нові докази, що партія Тягнибока отримувала регулярні платежі з неофіційної каси «Партії регіонів».

Ще восени 2014-го було опубліковано розслідування, у якому розповіли, що неофіційно одним із справжніх господарів партії “Свобода” є пов’язаний з Росією олігарх Дмитро Фірташ — один зі стовпів режиму Януковича, його чільний спонсор і вигодонабувач.

Тоді журналісти навели беззаперечні факти, зокрема, про те, що тодішній нардеп Кривецький, який і досі має ключовий вплив на прийняття рішень у партії Тягнибока, зробив свою стареньку маму формальним партнером Фірташа у бізнесі, щоб приховати свої бізнес-зв’язки із ним.

На вплив партії Януковича на партію Тягнибока вказував і ряд непрямих фактів. Але, звичайно, у це вірилось важко.

І от з’явилось нове підтвердження. Народний депутат Сергій Лещенко заявив, що ВО «Свобода» фігурує у списку «чорної каси» Партії регіонів, зміст якої тепер розслідує Національне антикорупційне бюро.

“У наявних у нашому розпорядженні файлах є платіж у розмірі 200 тисяч доларів від 4 листопада 2010 року за підписом регіонала Віталія Калюжного. Платіж супроводжується таким описом – «ВО „Свобода“ (комісії)», — заявив відомий парламентар.

У “Свободі” на аргументоване спростування так і не спромоглися. «Те, про що він заявляє, нехай опублікує, потім будемо розмовляти», — не надто переконливо виправдовувався глава секретаріату ВО «Свобода» Олександр Мирний.

— Пане Сергію, деякі прихильники “Свободи” коментують вашу заяву так: “Ну і що? Партію за 200 тисяч доларів не купиш”, — звернулися ми до народного депутата Сергія Лещенка. — Транш із вказанням цієї партії як отримувача був єдиним, зафіксованим у чорній касі ПР?

— Ні, він не єдиний. Транші були в різний період. Я не хочу називати конкретні дати, однак це не один виборчий період.

— Чи маєте версію, за що саме могла платити Партія регіонів “Свободі”?

— У тому випадку, про який я говорив, був запис: «ВО „Свобода“ (комісії)». Очевидно, що йдеться про фінансування у рамках виборчої кампанії — восени 2010-го відбувалися вибори місцевої влади у цілій країні. (Нагадаємо, однією з найдавніших схем української політичної корупції є продаж владі псевдоопозиційними партіями своєї квоти у виборчих комісіях, — авт.) Я знаю також, що виділяли гроші на передвиборні телевізійні ефіри ВО “Свобода”.

— Навіщо було команді Януковича сприяти піару партії Тягнибока, яка публічно позиціонувала себе непримиренним опонентом регіоналів?

— Думаю, кожен українець може зробити висновок сам… “Свобода”, як частина політичного процесу, була необхідною частиною ландшафту, який дозволяв Януковичу використовувати свою риторику про мовні та ідеологічні питання. Неможливо не визнати, що присутність “Свободи” на політичному ландшафті була частиною тієї концепції розколу України, яку Манафорт запропонував Януковичу, а сам Янукович просував. (Пол Манафорт — американський політтехнолог Януковича й Ахметова, у команді якого був, зокрема, випускник російського військового вузу, що випускав кадри для роботи за кордоном — авт.)

Раніше, у 2004 році, виступ Тягнибока на горі Яворина теж був на руку Януковичу. Він посилював сигнал про те, що є Україна націоналістична і є Україна проросійська. Власне кажучи, на цьому розколі Янукович будував свою політичну кампанію.

— Достатньо сказати, що ініціатива щодо скасування мовного закону Колесніченка — Ківалова була активно використана російською пропагандою під час окупації Криму та розгортання російської агресії.

— Прихильникам “Свободи” важко навіть повірити, що ця радикальна політсила могла підігрувати проросійській камарильї Януковича. Які є підстави вважати, що ці гроші ПР справді виплатила партії Тягнибока?

— Днями Національне антикорупційне бюро України підтвердило правдивість щодо грошей для Манафорта. Так от, на цьому ж аркуші “чорної бухгалтерії” декількома рядками нижче вказана “Свобода”.

Ірина Коваленко, Національне бюро розслідувань України

578 переглядів

БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям