RSS

Парламентські вибори не відповідали міжнародним стандартам — західні експерти

ноября 8, 2012

Порушення зафіксовані на трьох етапах перегонів, стверджують експерти — передвиборчій кампанії, голосуванні та підрахунку голосів.

Американські політики, представники академії та експерти продовжують висловлювати глибоке занепокоєння з приводу парламентських виборів 2012 в Україні. Тепер вже ніхто не заперечує той факт, що порушення відбулися принаймні на трьох етапах перегонів – передвиборчій кампанії, голосування та підрахунку голосів. Політичну ситуацію, що склалася після виборів, майбутнє парламенту та можливі сценарію розвитку подій обговорювали учасники круглого столу, організованого у Вашингтоні Кенненським Інститутом.

Відкриваючи круглий стіл, заступник Держсекретаря США з питань демократії, прав людини та праці Томас Мелія категорично підтвердив оцінку українських виборів, яку раніше висловила Держсекретар Гілларі Клінтон – парламентські вибори 2012 стали кроком назад з точки зору демократичного розвитку. Він наголосив, що вибори не відповідали міжнародним стандартам.«Ми дуже занепокоєні зловживанням адміністративним ресурсом, втручанням у роботу медіа, утисками опозиційних кандидатів і також ймовірною підробкою та шахруванням під час як голосування, так і підрахунку голосів. Ми також ще раз висловлюємо глибоке занепокоєння тим, що політичне переслідування лідерів опозиції, у тому числі Юлії Тимошенко, відсторонили їх від участи у цих виборах», – заявив посадовець.

Професор Університету Джорджа Вашингтона Роберт Орттунг дав оцінку виборам у геополітичному вимірі. Порівнюючи українські вибори з грузинськими минулого місяця, він заявив, що грузинського варіанту, а саме мирного переходу влади, в Україні статися просто не могло: «Що відрізняє Україну від Грузії, так це той факт, що Саакашвілі не відчуває небезпеки в передачі влади опозиції. На мою думку, в Україні це неможливо. Ув’язнивши своїх колишніх опонентів, Янукович тим самим створив прецедент. Тому сьогодні він не має жодного наміру віддавати владу, оскільки боїться, якщо Тимошенко стане президентом, він сам може опинитися за ґратами, чи будь-який інший кандидат-суперник».

Якщо ж проводити паралелі, сказав експерт, ситуація в Україні скоріш за все схожа на білоруську, з точки зору спадкоємності влади.

«Очевидно в Білорусі спочатку старший син, а потім молодший син вже стоять в черзі на президентське крісло, коли Лукашенко буде готовий залишити публічну арену. Схоже той самий сценарій відбувається і в Україні», — вважає експерт.

Експерти погоджуються, голос демократичних сил у новому парламенті якщо і звучатиме, то на маргінесі.  Підсумовуючи же свій виступ, заступник держсекретаря Томас Мелія згадав про висновки українського комітету виборців, де говориться, що ці вибори пройшли навіть з більшими порушеннями, ніж вибори 2004-го, які тоді закінчилися революцією.

1 640 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям