RSS

Хорошковський надіслав чорну мітку “донецьким”?

ноября 22, 2010

sbu7Інтриги всередині владної команди набувають обертів.

По різні боки опинилися так звані «донецькі», або команда Ріната Ахметов, і так зване «газове лобі» в складі Льовочкіна-Хорошковського.

Протягом останніх днів з’явилося ще одне підтвердження системного конфлікту всередині владних кланів.

Так, за санкцією СБУ під арештом встиг побувати один з фігурантів справи «Родовід Банку», який одночасно є генпідрядником на ключовому об’єкті Євро-2012.

Справа «Родовід Банку»

Першими арештованими членами команди Юлії Тимошенко були аж ніяк не Діденко і не Макаренко.

Ще в травні 2010 року проблеми виникли в тимчасового адміністратора націоналізованого «Родовід Банку» Сергія Щербини, якого Юлія Тимошенко всенародно представляла як рятівника фінансової установи, враженої кризою.

Щербина був затриманий 15 травня 2010 року за поданням Служби безпеки України.

Йому було висунуто обвинувачення в розтраті 40 мільйонів гривень, виділених державою «Родовід Банку» для відновлення фінансової спроможності.

Кримінальна справа побудована на подіях навколо офісної будівлі по Рильському провулку в Києві, що належить дружині депутата-перебіжчика з БЮТ Олександра Шепелєва.

Минулого року «Родовід» перерахував 16 мільйонів гривень за оренду цього приміщення, і ще 24 мільйони — за ремонтні роботи в будинку.

Там «Родовід Банк» планував розмістити свій центральний офіс, але так туди й не переїхав. Окрім того, на думку слідства, оплачений банком ремонт був фіктивним.

У поданні СБУ сказано, що Щербина «вступив у попередню змову з групою невстановлених досудовим слідством осіб для вчинення злочину — розтрати чужого майна (коштів „Родовід Банку“) в особливо великих розмірах, повторно, на користь третіх осіб — громадянки Галини Шепелєвої та ТОВ „АК Інжиніринг“.

До речі, минулого тижня глава СБУ  Хорошковський анонсував, що планує позбавити недоторканості одного із неназваних депутатів. У пресі почали гуляти версії, що ідеться саме про Шепелєва, як можливого ідеолога всієї схеми.

Однак обіцяне подання в парламенті так і не з’явилося. Залишається лише здогадуватися, чи не є це наслідком того, що тепер співвласником офісної будівлі на Рильському провулку є всесильний „Юра Єнакіївський“.

Фіктивний ремонт

Зате 10 листопада Печерський суд Києва задовольнив подання СБУ про арешт ще одного фігуранта справи „Родовід Банку“ — гендиректора компанії „АК Інжиніринг“ Володимира Артюха.

У постанові суду, яка є у розпорядженні „Української правди“, зазначається, що на початку грудня 2009 року Артюх вступив у попередню змову з Щербиною та „іншими невстановленими особами, з метою розтрати коштів банку“.

За висновками правоохоронців, Щербина та Артюх приблизно в грудні 2009 року вчинили службове підроблення: склали, підписали та засвідчили печатками в офісах „Родовід Банку“ та „АК Інжинірінг“ завідомо неправдиві документи.

У цих паперах стверджувалося, що нібито „АК Інжинірінг“ на замовлення банку виконало ремонт приміщень у будинку на Рильському провулку.

Зокрема, був складений договір підряду на виконання ремонту вартістю понад 24 мільйони гривень, додатки до цього договору та документи щодо прийняття-передачі виконаних робіт.

У підсумку, 24 мільйони були переправлені банком на рахунок компанії „АК Інжинірінг“ в грудні 2009 року.

Rilskiy4

Скандально відома офісна будівля по Рильському провулку, 4

Утім, слідчі встановили, що в дійсності будівельна компанія ремонт не виконала, а її гендиректор Артюх „з метою приховування та маскування походження коштів, отриманих злочинним шляхом“ склав неправдиві документи про те, що ТОВ „Альта Строй“ з міста Донецьк виконало на підставі договору підряду ремонт на ті ж 24 мільйони.

Відтак ці гроші вже пішли на рахунок „Альта Строй“.

Але, за даними СБУ, і ця фірма ремонту не зробила. Через посередника ТОВ „Солана Трейд“ (Донецьк) вона уклала договір підряду з ТОВ „НВП Арена“ (Дніпропетровськ) на 24 мільйони щодо виконання ремонту, і розрахувалася з ним векселями на вказану суму.

Як зазначається у постанові суду, „НВП Арена“ ремонту не виконувало і субпідрядників та робітників для виконання робіт не наймало, а директор цієї фірми, який нібито підписав договір, ніякої причетності до діяльності „НВП Арена“ не має і ніяких документів не підписував.

Більше того, за даними слідства, цей директор „НВП Арена“ взагалі є… бомжем.

Новий арешт

Справа проти гендиректора „АК Інжиніринг“ Артюха була порушена СБУ в липні 2010 року. Йому висунули обвинувачення за статтею „привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем“. Як запобіжний захід обрали підписку про невиїзд.

Але на цьому проблеми керівника „АК Інжиніринг“ не вичерпуються. 18 серпня щодо Щербини та Артюха СБУ порушила ще одну справу — службове  підроблення, яке спричинило тяжкі наслідки.

Як випливає з постанови про арешт Артюха, з липня він під різними приводами уникав зустрічей зі слідчим та не приходив на допити. Переважно він повідомляв правоохоронцям, що знаходиться на лікуванні.

Аж поки 8 листопада Артюх не був затриманий СБУ. Слідчий попросив суд „закрити“ обвинувачуваного.

Доводи гендиректора „АК Інжиніринг“ щодо неявки за викликом у зв’язку з хворобою СБУ назвало „надуманими“ і такими, що „суперечить медичним матеріалам справи і спрямоване на умисне ухилення від слідства“.

Чому стільки місяців слідчий терпів таку поведінку підозрюваного — залишається загадкою.

У свою чергу Артюх запевняв суд, що зрозумів свою помилку і в подальшому буде коректно ставитись до слідства. Його адвокат просив не саджати за грати підзахисного і навіть пропонував заставу або взяти Артюха на поруки неназваного народного депутата.

Але суд вирішив піти назустріч слідчому і арештував Артюха.

Хто такий Артюх?

Ця кримінальна справа не мала би такого резонансу, якби не ще один об’єкт, де фігурує Артюх та очолювана ним компанія „АК Інжиніринг“.

Ця фірма є генпідрядником робіт на НСК „Олімпійський“ — будмайданчику століття.

„АК Інжиніринг“ стало другим генпідрядником в червні 2010 року, тобто після приходу нової влади та взяття Євро-2012 під крило Бориса Колеснікова.

Залучили „АК Інжиніринг“ без тендеру, як це і заведено на решті об’єктів Євро-2012. Заради справедливості слід визнати, що і перший генпідрядник „Київміськбуд“ також був взятий без проведення конкурсу.

Як повідомляє голова Нацагентства з проведення Євро-2012 Володимир Ковалевський, „АК Інжиніринг“ залучене виконувати на головному стадіоні європейського чемпіонату »внутрішні та зовнішні опоряджувальні роботи, монтаж та встановлення обладнання та влаштування внутрішніх інженерних мереж”.

Injiniring1

На сайті «АК Інжиніринг» можна знайти інформацію про те, що раніше їхні спеціалісти працювали на базі футбольного клуба «Шахтар», брали участь у реконструкції готелю «Донбас-палац», в спорудженні офісу донецького оператора зв’язку «Цифровий стільниковий зв’язок України» (DCC).

Всі ці об’єкти належать одній людині — Рінату Ахметову.

Крім того, Артюх був членом наглядової ради Харківського коксового заводу, коли її очолював нинішній депутат від Партії регіонів Ігор Прасолов. Тоді ж Прасолов був гендиректором ЗАТ «Систем Кепітал Менеджмент», яке також належить Ахметову.

Тобто є всі підстави вважати, що Артюх не чужа людина для політичного крила Ахметова-Колеснікова.

Можливо, за інших обставин цей арешт не привернув би до себе уваги. Але не в умовах системного протистояння у владі між «донецькими» та «газовиками», коли з одного боку — Хорошковський, а з іншого — генпідрядник одного з ключових об’єктів Євро-2012.

Особливо враховуючи, як події розгорталися після того.

За інформацією «Української правди», коли суд за клопотанням СБУ арештував Артюха, раптом через три дні його було вирішено… відпустити на підписку про невиїзд. Якщо порівняти з тим, як СБУ розслідує інші кримінальні справи, раптове звільнення Артюха виглядає фантастикою.

Напевно, про цю новину із заздрістю дізналися би інші клієнти Хорошковського, які вже по півроку сидять у ізоляторі — Ігор Діденко чи Анатолій Макаренко.

P.S. «Українська правда» спробувала зв’язатися з Володимиром Артюхом. Однак у офісі компанії повідомили, що керівництво відсутнє, оскільки перебуває «у відрядженні».

Сергій Щербина, Сергій Лещенко, Українська правда

3 422 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям