RSS

Як у Вищому господарському суді тасують справи

ноября 26, 2014

rozpodil-sprav1Представники ВГСУ на правах анонімності передали автору копію довідки про кількість касаційних скарг, які протягом 2013 року розглянув кожний суддя.

З документа видно, що навантаження на суддів нерівномірне. Законодавство ж вимагає враховувати обсяг навантаження при розподілі справ. Така дивна статистика свідчить, що автоматизована система у Вищому господарському суді за часів Татькова та Ємельянова давала серйозні збої.

gosp-sud1

Копія довідки про кількість касаційних скарг, які протягом 2013 року розглянув кожний суддя ВГСУ

За словами працівників суду, які передали документ, причиною нерівномірного навантаження є «людський фактор»: втручання у роботу автоматизованого розподілу справ між суддями. Інакше кажучи, у Вищому господарському суді навчилися підтасовувати результати розподілу на користь «потрібних» суддів.

Як відомо, автоматизований розподіл справ – комп’ютерна система, яка розподіляє справи між суддями, враховуючи завантаженість судді та його робочий календар.

Запрацювала система у 2011 році для усунення голів судів від розподілу справ та зменшення хабарництва. Тоді ж була введена кримінальна відповідальність за незаконне втручання у роботу автоматизованої системи документообігу суду.

Однак вже 2012 року екс-голова Печерського райсуду Києва заявив, що роботу автоматизованої системи можна коригувати.

Аналіз документа з нетрів судової системи дозволяє відзначити дві особливості діяльності Вищого господарського суду.

1. Справи розподілені між суддями нерівномірно.

Так, у 2013 році найбільше роботи перепало судді Станіславу Мирошниченку, який опрацював 448 касаційних скарг. Його колега Віктор Москаленко протягом року розглянув тільки п’ять скарг, Олександр Удовиченко – 23, Сергій Могил – 40.

Це при тому, що середнє навантаження на суддю першої судової палати, до складу якої входить Мирошниченко, становить 256 скарг на суддю за рік. До слова, новий голова ВГСУ Богдан Львов у 2013 році встиг розглянути 143 справи.

2. Деякі судді примудрилися за 365 календарних днів розглянути 400 і більше справ. На другому місці після Мирошниченка за продуктивністю – Інна Алєєва із 433 скаргами. На третьому – Галина Прокопанич з 402 скаргами.

На жаль, представники ВГСУ не надали жодного доказу втручання у систему. До того ж копія довідки про кількість касаційних скарг не містить підписів чи печаток. Проте автор проаналізував перебіг розгляду справ найпродуктивніших суддів за 2013 рік і виявив кілька цікавих обставин.

gosp-sud2

Гліб Канєвський, експерт Центру політичних студій та аналітики

1 941 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям