RSS

Корупційна оборудка Укроборонпрому щодо закупівлі британських «саксонів». Подробиці

февраля 17, 2015

groshi-na-war1

 

Контракт на закупівлю британських «саксонів» стає однією з найскандальніших покупок вітчизняної оборонки.

Англійські бронемашини вже допомагають українським бійцям боронити країну. Таким досягненням у нещодавньому інтерв’ю похвалився гендиректор Укроборонпрому Роман Романов. Але, попри гучні заяви чиновників, виявляється, що «Саксони» абсолютно не пристосовані до ведення бойових дій на відкритій місцині. За якою схемою та по чиїх кишенях розходяться державні гроші, призначені на потреби армії, йдеться у сюжеті програми «Гроші».

«Цього року ми відправляємо у війська наші перші бронемашини „Дозор-Б“. А до цього задовольняли потребу тими самими англійськими „Саксонами“… На той момент, коли українська промисловість просто не могла ще виробляти бронемашини, ті 75 „Саксонів“ були найкращим варіантом для збереження людських життів», — сказав тоді пан Романов.

Але 22 січня 2015 року, коли вийшло це інтерв’ю, «Саксонів» не було на сході України і вони не рятували нічиїх життів. Програма «Гроші» із власних джерел довідалась, що саме 22 січня, під час цього красивого інтерв’ю, бронемашини тільки завантажували на борт судна «Карібіан Трейдер».

На сайті офіційна інформація — запланована дата прибуття 9 лютого. Втім, за останніми даними, «Карібіан трейдер» вранці тільки-но вийшов з Босфору.

Цікаво, що до України везли не всю партію, це 75 машин, а лише 20, кожна з якої обійшлася бюджету в 30 тисяч фунтів стерлінгів, плюс вартість транспортування — близько 270 тисяч доларів.

Контракт на закупівлю британських бронемашин ризикує стати однією з найскандальніших покупок вітчизняної оборонки.  Своєю чергою, в Укроборонпромі на це дають лише одну відповідь — «таємниця».

Ані письмово, ані тим більше на камеру, пан Романов укотре не зголосився відповісти. Тому журналісти «Грошей» вирішили особисто у нього запитати.

Але, побачивши журналіста на парковці Укроборонпрому, він на коштовному авто хутко ховається за рогом. До речі, придбана ця машина за гроші держпідприємства, і коштує аж ніяк не менше, ніж англійський БТР.

До речі, права рука Романова – Сергій Пінькас, роз’їжджає на службовій машині, вартістю близько 120 тисяч євро.

Роман Анатолійович до того, як очолити всю оборонну промисловість країни, був автодилером, а пан Пінькас керував житлогоспом міста Цюрюпінськ.

Окрім них, у відомстві на керівних посадах уже прилаштовані інші вихідці з Херсона: бізнесмени Артур Херувімов та Андрій Бабіч. Ще один їхній земляк прилаштований директором Харківського бронетанкового заводу, і одразу троє херсонців керують Київським бронетанковим, який здригається від корупційних скандалів.

Херсонський клан нічим не ліпший за родину Януковича, переконався Анатолій Майборода, який не хотів працювати за корупційними схемами.

Тож, переконані експерти, навіть коли всі «Саксони» прибудуть до України, вони можуть не потрапити на фронт, адже на їхню доукомлектацію доведеться ще витратити купу грошей із бюджету. І в Укроборонпромі є люди, яким це може бути вигідним, тому й затіяли цю оборудку.

Катерина Гук, Національне бюро розслідувань України

1 960 переглядів

БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям