RSS

Януковичу й Лавриновичу оголошено підозру у захопленні влади щодо «конституційного перевороту» 2010 року

сентября 7, 2017

tual-Yanuk1

 

Екс-президенту Віктору Януковичу та екс-міністру юстиції Олександру Лавриновичу повідомили про підозру у захопленні влади.

Про це написав генеральний прокурор України Юрій Луценко у Facebook 6 вересня 2017 року, повідомляє Національне бюро розслідувань України.

Департамент спеціальних розслідувань ГПУ розслідує справу щодо «конституційного перевороту» 2010 року, який призвів до захоплення державної влади шляхом розширення у неконституційний спосіб повноважень президента України за рахунок звуження ролі та повноважень парламенту і уряду, йдеться у повідомленні.

«На підставі зібраних доказів повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 109 КК України екс-президенту Януковичу та екс-міністру юстиції Лавриновичу у вчиненні спільно з іншими особами захоплення державної влади, у тому числі шляхом вжиття заходів до незаконної, без рішення єдиного органу законодавчої влади в Україні – Верховної Ради – зміни чинної Конституції через внесення до Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів тексту Конституції України в редакції 1996 року та її офіційної публікації», – написав Луценко.

Крім того, колишньому заступнику міністра юстиції повідомлено про підозру у пособництві у вчиненні даного кримінального правопорушення, за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 109 ККУ, повідомила речниця генпрокурора Лариса Сарган.

Вона називає це справою про «конституційний переворот».

Досудове розслідування триває.

«Збираються докази та перевіряються на предмет достатності та допустимості для вирішення питання щодо притягнення до кримінальної відповідальності інших співучасників вчинення вищевказаних злочинів», – додають у ГПУ.

30 вересня 2010 року Конституційний Суд у закритому режимі скасував політичну реформу від 2004 року. Тим самим суд під головуванням Анатолія Головіна повернув у дію Конституцію 1996 року.

Відтак, Віктор Янукович отримав ширші повноваження, ніж мав Віктор Ющенко, – такі, які мав ще Леонід Кучма. А повноваження Верховної Ради звузилися.

22 лютого 2014 року, одразу після втечі Віктора Януковича, Верховна Рада своєю постановою повернула до Конституції зміни від 2004 року. Крім того, 2 червня 2016 року парламент забрав у президента право утворювати суди.

Віктора Януковича в Україні також звинувачують у державній зраді через прохання до Росії про військове втручання у ситуацію в Україні. 6 вересня о 10:00 Оболонський райсуд Києва проведе чергове засідання у цій справі, яку розглядають заочно.

Правоохоронці розслідують і інші справи проти екс-президента, який у 2014 році утік до Росії після розстрілу протестувальників на Майдані Незалежності у Києві.

205 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям