RSS

«Друзі президента» зривають постачання палива для української армії

января 16, 2018

Granovskyi-Adamovskyi1-500x255

 

Фірма «Газтрейд» намагається в судовому порядку змінити умови угод, а також розірвати деякі угоди на постачання палива, укладені за результатами тендерів з Міністерством оборони протягом 2017 року, повідомляє Національне бюро розслідувань України.

Така інформація міститься в численних судових документах, які проаналізував проект «Марлін».

Зокрема Господарський суд Дніпропетровської області розглядає позовну заяву “Газтрейд” про розірвання одразу шести угод з Міноборони, укладених влітку 2017 року на постачання різного виду палива загальною вартістю понад 700 млн гривень.

Ще в одній судовій справі ТОВ «Газтрейд» в середині грудня домігся перенести строки постачання бензину загальною вартістю 75 млн гривень з жовтня на кінець грудня 2017 року.

Проблеми «Газтрейд» пов’язані з кримінальними справами іншої скандальної фірми ТОВ «Трейд Коммодіті». З останньою ТОВ «Газтрейд» уклало угоду на виробництво палива.

ТОВ «Трейд Коммодіті» заключив угоду на постачання газового конденсату необхідного для виробництва палива з ТОВ «Хімпродторг ЛТД», яке в свою чергу  закупило газ за зовнішньоекономічним контрактом з компанією «Реtro Energy Group Limited» (м. Дубаї, Арабські Емірати).

Судом встановлено, що ТОВ «Хімпродторг ЛТД» здійснив ввезення на територію України газового конденсату, але не пройшов митне оформлення. В серпні відкрито кримінальне провадження.

На думку митників, службовими особами ТОВ «Хімпродторг ЛТД» з метою зменшення розміру сплати митних платежів внесені недостовірні відомості до митної декларації, що призвело до заниження ПДВ на суму понад 800 тисяч грн.

Паралельно триває кримінальна справа, порушена НАБУ в 2016 році. На думку детективів, «Трейд Коммодіті» причетна до злочинної схеми посадових осіб Міноборони щодо закупівлі палива.

У грудні 2017 року адвокат заявила у суді, що арешт рахунків ТОВ «Трейд Коммодіті» може призвести до збитків у розмірі 142,5 млн гривень для держбюджету, у зв’язку з неможливістю виконання ТОВ «Газтрейд» своїх договірних зобов’язань перед Міністерством оборони.

Причина перегляду угод з Міноборони також криється в штрафних санкціях на користь держави. За порушення строків постачання продукції “Газтрейд” має сплатити пеню у розмірі 0,1% вартості продукції, з якої допущено прострочення виконання за кожний день прострочення.

А за прострочення понад 30 днів додатково стягується штраф у розмірі 7% вказаної вартості. Також відшкодовується вартість завданих збитків.

За даними YouControl ТОВ «Газтрейд» утворене в кінці 2016 року зі статутним капіталом 1 тисяча гривень у м. Дніпро. У січні минулого року фірму оформили на Дмитра Львова з м. Кам’янське Дніпропетровської області. У тому ж місті зареєстроване згадане «Трейд Коммодіті».

За даними «Наших грошей» протягом 2013—2014 років Дмитро Львов керував ТОВ «Нафта Кепітал Груп», заснованим компанією з управління активів «Капітал Групп». Серед співвласників останньої – співробітники групи «НЕСТ» інвестора «Трейд Коммодіті» Володимира Трофименка, який був затриманий НАБУ по згаданому кримінальному провадженню НАБУ.

Вже в квітні новостворене ТОВ «Газтрейд» виграло перші контракти від Міноборони на суму понад півмільярда гривень. Загалом протягом минулого року «Газтрейд» отримало від військового відомства контрактів на два мільярди гривень.

В тендерних пропозиціях були підкладені переважно довідки від виробника палива ТОВ «Трейд Коммодіті», яке входить в бізнес-групу Андрія Адамовського. Останній партнер впливового нардепа від Блоку Петра Порошенка Олександра Грановського. Сам Грановський свою причетність до «Коммодіті» заперечує.

241 переглядів

БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям