RSS

СБУ Наливаченка бреше про кількість засуджених терористів. Документ. Подробиці

апреля 20, 2015

SBU-separ1

Натисніть, щоб збільшити

Видання «Дзеркало тижня» звернулося до голови СБУ Наливаченка з вимогою відповісти, з чиєї вини суспільство було введено в оману, та яке покарання призначено винним, повідомляє Національне бюро розслідувань України.

А також повідомити достовірну інформацію.

Редакція DT.UA просить голову СБУ Валентина Наливайченка повідомити, які дані про кількість засуджених диверсантів і терористів, надані раніше спецслужбою на інформзапит DT.UA, не є достовірними. Також просимо повідомити, з чиєї вини суспільство було введено в оману, та яке покарання призначено винним. DT.UA також запитує достовірну інформацію про те, скільки насправді винесено обвинувальних вироків за диверсію, шпигунство і тероризм.

Раніше DT.UA опублікувало офіційну відповідь СБУ на наш запит, в якому спецслужба звітує про дуже малу кількісті засуджених: за даними СБУ, за майже рік з початку АТО були засуджені до позбавлення волі лише один диверсант і один терорист.

Вже на наступний день після виходу статті голова Головного слідчого управління СБУ Василь Вовк у коментарі «Українській правді» спростував наведені в ній дані про кількість засуджених за шпигунство, диверсійну і терористичну діяльність (два вироки за 2014 і перший квартал 2015 року). За словами Вовка, «з початку АТО станом на 18 квітня засуджені вже 94 терориста», з яких більше 10 отримали терміни від 8 до 13 років позбавлення волі. Всього в суд нібито передано 329 обвинувальних актів.

Таким чином, генерал СБУ Вовк спростував дані самої СБУ, викладені в двох офіційних відповідях (від 31.12.2014 і від 2.04.2015) на інформзапити кореспондента DT.UA.

«Випадок, погодьтеся, неординарний. Хтось тут точно бреше. І це точно — не DT.UA, яке опублікувало дані і сам документ, отримані від СБУ» — зазначає автор статті Валентина Самар, додаючи, що викладені у документах дані передано прес-службою від підрозділів СБУ.

«Треба розуміти, що Слідче управління запитувані дані не надавало або надало інші, ніж ті, що були зазначені?» — пише журналіст.

Другий момент. Можна припустити, що у відповіді СБУ на інформзапити DT.UA містилася недостовірна інформація про притягнення до відповідальності осіб, які скоїли тяжкі злочини.

Але щоб її виправити, СБУ повинна була надати DT.UA новий документ з інформацією достовірною — з усіх питань, які містяться у запитах, і по всіх позиціях, потім оприлюднених.

Цього не сталося. Генерал Вовк дав коментарі іншим ЗМІ («Українській правді», а потім в ефірі «5 каналу»), по суті, із спростуванням публікації DT.UA.

«Тому ми направляємо запит голові СБУ Валентину Наливайченку з проханням повідомити, які дані, надані в двох відповідях раніше, не є достовірними, і скільки, насправді, громадян було затримано, скільком повідомлено про підозру, скільки відкрито кримінальних проваджень, скільки обвинувальних актів направлено в суди і скільки ними винесено обвинувальних вироків за статтями 113, 114 і 258 — 258-5 Кримінального кодексу України» — пише Самар.

Крім того, в інформаційному запиті голови СБУ DT.UA також запитує інформацію про ПІБ, громадянство, заходи покарання осіб, обвинувальні вироки щодо яких набрали законної сили (за зазначеними статтями).

Також просимо повідомити, з чиєї вини суспільство було введено в оману, та яке покарання призначено винним.

Як пояснює журналіст, необхідність зазначення конкретних перерахованих вище статей ККУ пояснюється тим, що саме в подібних переможних заявах чиновників «оптом» криється диявол недостовірності.

Судити про ефективність роботи правоохоронців потрібно по кінцевому результату (вирокам, які набрали чинності).

В коментарі-спростуванні Василя Вовка цієї конкретики немає. Повідомляючи про 94 засуджених за терористичну діяльність, він говорить розпливчасто: «Серед них є шпигуни і терористи».

Звичайно, є ще велике питання щодо кваліфікації злочину у справі і в публічних заявах різних спікерів. Один приклад — повідомлення на сайті СБУ «Координатор терористів на прізвисько „Тереза“ за рішенням суду перебуває під вартою». «Тереза» названа терористкою і навіть координатором терористів і диверсантів (щодо презумпції невинуватості — окрема розмова). Однак кримінальне провадження відкрито зовсім за іншими статтями: ст. 110 (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України — в просторіччі, сепаратизм) та ст. 263 ККУ (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами).

«Є різниця, погодьтеся, особливо в термінах покарання», — підкреслює журналіст.

Раніше Наливайченко від СБУ інкорпорував Медведчука для переговорів про звільнення полонених та подарував недоторканість куму Путіна.

1 882 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям