RSS

Лещенко розповів нові факти про корупційні схеми Мартиненка

декабря 4, 2015

martinenko-mikola2-500x330

 

Народний депутат Сергій Лещенко стверджує, що отримав докази причетності соратника прем’єр-міністра Арсенія Яценюка Миколи Мартиненка до схем в урановій і титановій галузях.

У блозі на Українській правді Лещенко пише, що австрійська компанія-прокладка Steuermann, яка займалася закупівлями для державного підприємства Східний гірничо-збагачувальний комбінат, що знаходиться під контролем Мартиненка, а також його бізнес-партнера Давида Жванії.

Про це повідомляє Національне бюро розслідувань України.

«Джерела в офісі компанії Steuermann повідомляють, що з середини 2000-х там постійно бачили тодішнього помічника Жванії та голову спостережної ради Діамант-Банку (належить Жванії та Мартиненку) Ігоря Керезя. Steuermann була партнерською компанією для фірми Брінкфорд Жванії, а також виступає міноритарним акціонером Запорізького абразивного комбінату, де контрольний пакет знаходиться в руках Жванії. Співробітники фірми Steuermann Вольфганг Айбергер і Марія Лапіньш знайомі зі Жванією з 1990-х років. Сам Жванія теж регулярно бував в офісі Steuermann у Відні», — пише депутат.

За його словами, Айбергер і Лапіньш є номінальними власником і директором іншої прокладки Bollwerk, яка вивозить продукцію з титанового держпідприємства Об’єднана гірничо-хімічна компанія, що управляє Іршанським і Вольногорським гірничо-збагачувальними комбінатами.

«За оцінкою джерел, за дев’ять місяців 2015 року Об’єднана гірничо-хімічна компанія експортувала 150 тисяч тонн титанового концентрату на загальну суму 1,17 мільярда гривень, при цьому 80% цього обсягу на суму 959 мільйонів ОГХК експортувала в 35 країн світу, але чомусь через австрійського посередника», — пише Лещенко.

Нагадаємо, 26 листопада 2015 року Сергій Лещенко оприлюднив документи, які свідчать про те, що Швейцарія надсилала запит на ім’я генерального прокурора України з приводу розслідування кримінальної справи проти нардепа від Народного фронту Миколи Мартиненка.

30 листопада Мартиненко заявив про складання депутатських повноважень у зв’язку з корупційним скандалом і інформаційною кампанією проти нього.

У федеральній прокуратурі Швейцарії з 2013 року розслідується кримінальна справа проти Миколи Мартиненка за підозрою у хабарництві й відмиванні грошей. За даними місцевих ЗМІ, мова йде про 30 мільйонів швейцарських франків.

Як писала швейцарська Sonntagszeitung, на рахунках Мартиненка в Швейцарії заморожені хабарі від чеської компанії Skoda SA, отримані за сприяння в отриманні контрактів на Хмельницькій АЕС.

Слідом за швейцарською досудове слідство у справі Мартиненко почала чеська прокуратура.

616 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям