RSS

Е-декларації для активістів, як депутатська помста

ноября 3, 2016

zrada-Rada1

 

Зареєструвавши N5318 ображені чиновники вирішили завдати удару у відповідь. Я очікував цього законопроекту від 5 жовтня, коли вперше почув формулювання його ідеї від Олександри Кужель. Тоді, виступаючи у парламенті, народний депутат від Батьківщини зробила несподівану заяву. Цитую за Стенограмою ВР об 11:49:07 зберігаючи авторський суржиковий стиль:

«Дуже багато на себе беруть громадські організації такі як пан Шабунін, пусть він мене чує. Які… я теж хочу, щоб він заповнював електронну декларацію. Я вважаю, що всі, хто отримує гранти повинні заповнювати електронні декларації. Бо я хочу, щоб він також показав адресу, де він живе і тоді він дасть пояснення, чому у нього стільки рахунків у банках?»

Тому сьогодні я здивувався чому Батьківщина так сором’язливо заховалася за Юрія Дерев’янка, адже законопроект розроблено досить професійно – так щоб і муха не проскочила. Зокрема автори пропонують поширити Е-декларування на такі категорії:

• фізичних осіб, які отримують кошти, майно в рамках реалізації в Україні програм (проектів) міжнародної технічної або іншої, в тому числі безповоротної (грантів), допомоги у сфері запобігання, протидії корупції або виконують роботи, надають послуги, фінансування (оплата) яких здійснюється за рахунок такої допомоги;

• фізичних осіб – керівників або членів вищих органів управління, інших органів управління громадських об’єднань, інших непідприємницьких товариств, що здійснюють діяльність, пов’язану із запобіганням, протидією корупції, та/або беруть участь, залучаються до здійснення заходів, пов’язаних із запобіганням, протидією корупції…

• фізичних осіб, які входять до складу керівних постійно діючих статутних органів політичних партій (зміни до частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції»);

А також на Голову та членів:

Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації,

• Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, (НКРЕ КП)

• Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК),

• Рахункової палати,

• представників Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Осіб, які входять до складу Громадської ради доброчесності, утвореної відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Громадської ради при Національному агентстві з питань запобігання корупції, Ради громадського контролю при Національному антикорупційному бюро України.

На мій погляд, цей законопроект N5318 є просто помстою народних депутатів, які ображені на громадських активістів, що примусили показати їх реальні статки.

Втім, тоді ображатися потрібно і на Президента, адже цілком зрозуміло, якби не його тиск, голосів за цей закон у залі би не знайшлось

Суть Е-декларування у тому, щоб зробити владу прозорою для народу. Спроби переграти все навпаки і пошук сумнівної симетричної справедливості в цьому питанні – є профанацією ідеї.

Єдине, щоб я порадив громадським активістам, – показати свої декларації добровільно, самим. Наскільки я бачив Віталій Шабунін це вже зробив на сайті Центру протидії корупції. Повірте, порівняння буде більш ніж красномовним. Ні сотень мільйонів готівки, ні матеріальної допомоги на сотні тисяч гривень, як у депутатів, – у громадських активістів точно немає.

А шановній Олександрі Кужель я б радив не передавати такі професійні розробки іншим депутатам, навіть якщо цього вимагає політична доцільність. Власні погляди треба захищати до кінця, якщо це погляди, а не банальна помста чи політична гра.

Віктор Уколов, політолог, sprotiv.org

684 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям