RSS

#Аваков на 1 млрд гривень без конкурсу закупив 635 джипів для Нацполіції. Розслідування

ноября 29, 2016

avakov-poroshenko-kaznokrad1

 

Компанія «Ніко» продала поліції автомобілів уже більше, ніж на 1 млрд гривень, повідомляє Національне бюро розслідувань України.

У поліції з’явився свій «автомобільний» фаворит. «Ніко», офіційний дистриб’ютор Mitsubishi в Україні, виграла черговий тендер на поставку патрульних автомобілів. У 2017 році компанія має передати копам 635 позашляховиків Mitsubishi Outlander. Сума угоди – 959,6 млн гривень (зараз відбувається кваліфікація переможця).

Найцікавіша «деталь» тендера – він був кваліфікований як оборонний та відбувся за участю одного учасника за процедурою переговорів.

Після Майдану «Ніко» вже не вперше виграє великий тендер поліції. Рік тому компанія здобула перемогу в конкурсі на постачання поліцейським двох моделей близько трьох сотень французьких машин – 104 Renault Duster і 192 Renault Dokker. Щоправда, тоді сума контракту була значно скромнішою – 122,5 млн.

Перший поліцейський Mitsubishi Outlander міністр внутрішніх справ Арсен Аваков представив ще влітку. Вже тоді урядовець пообіцяв, що саме цим автомобілем оновиться парк Національної поліції.

Правда, тоді, незважаючи на обіцянки міністра, закупівля була під питанням: вона ще потребувала схвалення інвестора – уряду Японії, так як автомобілі купуються в рамках Кіотського протоколу. Але цієї осені Аваков разом зі своїм новим заступником Анастасією Дєєвою з’їздив у Токіо. Незрозуміло як, але «дуету» з МВС вдалося переконати японців, що Mitsubishi Outlander – саме те, що потрібно українським патрульним.

Україна вже купувала автомобілі за кіотські гроші. У 2012 році уряд підписав контракт на поставку гібридних патрульних машин Toyota Prius, які нині є основою автопарку поліції. Але, незважаючи на те, що проект із Toyota і Mitsubishi реалізується в рамках однієї «екологічної» програми, є в нового контракту нюанси, які істотно відрізняють його від попередньої закупівлі машин для поліції. Контракт на закупівлю «Пріусів», більшість з яких уже розбито, було укладено безпосередньо між Україною та акціонером «Тойоти» – компанією Sumitomo Corporation. А ось із Mitsubishi – все по-іншому. Переможець тендера – «Ніко Діамант». Це український дилер, який входить до складу відомої української автомобільної групи «Ніко».

Зрозуміло, що найбільше на поставках Mitsubishi Оutlander заробить їхній виробник. Але й «Ніко» не залишиться без «копійки». До того ж «Ніко» належить 40% акцій у спільному японсько-українському підприємстві «Ем Ем Сі Україна», через яке автомобілі імпортуватимуться до України.

Нагадаємо, що влітку у розслідуванні «Бізнес на новій поліції. Хто заробить на постачанні машин для копів» видання «Главком» припускало, що саме «Ніко» заробить на закупівлі Mitsubishi Оutlander. Так воно й сталося.

Кому належить «Ніко»?

Компанія належить маловідомому бізнесменові Івану Ніколайчуку. У відкритих джерелах інформації про нього практично немає. Учасники ринку в неформальних бесідах розповіли «Главкому», що Ніколайчук в Україні практично не з’являється, живе у Люксембурзі, а бізнес веде його син Станіслав.

Втім, Станіслав – бізнесмен теж відносно непублічний. Відомо лише, що він підтримує відносини з футбольним клубом «Динамо» і братами Суркісами. Однак стверджувати, що ці відносини виходять за рамки ділових, підстав немає.

Чи має сім’я Ніколайчуків своє лобі у владі, джерела видання серед автодилерів лише припустили, що з урахуванням того, що компанія «Ніко» на ринку вже близько 30 років, вона не могла не налагодити зв’язки у владних колах.

До речі, «Ніко» вже вигравала тендери МВС при Вікторі Януковичі. Наприклад, у 2012-му компанія продала силовикам 25 автомобілів Mitsubishi Lancer X. Але тендери 2015—2016 рр. – найбільші перемоги за всю історію компанії.

Які машини закуповує поліція?

Українська поліція їздитиме не на стандартних Mitsubishi Outlander. В її розпорядження надійде найкрутіша модифікація кросовера – PHEV. Ця абревіатура розшифровується як гібридний електромобіль, який можна заряджати. Іншими словами, він може їздити як на бензині, так і на електриці.

Виходячи з даних тендера, за кожен Mitsubishi Outlander PHEV «Ніко» заплатять по 1,5 млн гривень. Якщо рахувати за курсом НБУ, то це близько $58 тис. Для порівняння: в Британії за таке ж авто просять від 31,7 тис. фунтів. А це приблизно $39,5 тис.

Віталій Єрмаков, Національне бюро розслідувань України

968 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям