RSS

#Савченко незаконно розголосила прізвища військовослужбовців, – офіс омбудсмена. Подробиці

января 11, 2017

Savchenko-Maidan2-441x500

 

За фактом розголошення нардепом Надією Савченко прізвищ зниклих і полонених українських військослужбовців може бути порушене кримінальне провадження.

Таку думку у коментарі виданню «Українська правда» висловив представник секретаріату уповноваженого Верховної ради з прав людини Михайло Чаплига, повідомляє Національне бюро розслідувань України.

«Закон говорить про особливий порядок оприлюднення інформації про військовослужбовців. А частина осіб зниклих або полонених на території ОРДЛО – це наші військовослужбовці. Тут є порушення закону про боротьбу з тероризмом. В цьому аспекті можливий початок якогось кримінального провадження в цій справі», – сказав Чаплига.

Разом з тим, Чаплига констатує, що частина правозахисників вітає таку ініціативу Савченко, як вітає будь-які кроки щодо пришвидшення звільнення українських заручників.
«Якщо є люди, які вважають, що їхнє право на приватність є порушене, то вони можуть звертатися з заявою. Може бути відкрите кримінальне провадження за ст. 182 ККУ – незаконне збирання, зберігання, використання поширення інформації про особу без її згоди. Провадження може бути відкрите слідчим або прокурором лише на підставі заяви», — сказав Чаплига.

10 січня 2017 року Савченко, яка вела переговори із представниками ОРДЛО, опублікувала списки полонених і зниклих безвісти. У той же день відбулась зустріч представників Служба безпеки і Міністерство внутрішніх справ з приводу публікації списків.

Радник глави СБУ Юрій Тандіт у коментарі УП повідомив, що СБУ не може реагувати на факти можливих порушень з боку Савченко.

Водночас радник глави МВС Зорян Шкіряк заявив, що МВС не має повноважень відкривати кримінальне провадження. На його думку, це мають робити інші правоохоронні органи, наприклад, Генпрокуратура.

7 грудня Савченко зустрілася в Мінську з ватажками бойовиків Захарченком та Плотницьким у присутності представника РФ в мінській підгрупі. Українські учасники про цю зустріч дізналися зі ЗМІ.

Бойовики гальмують процес обміну заручників. У той же час, 26 грудня вони заявили, що готові віддати двох полонених жінок депутату Савченко, яка не є представником України в мінській групі.

Пізніше Савченко також заявила, що продовжить зустрічі з ватажками бойовиків, і не виключила, що це може статися в Києві.
В свою чергу представник України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи з вирішення конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко констатувала, що остання заява президента РФ Володимира Путіна свідчить про те, що Росія не готова віддавати заручників.

806 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям