RSS

СБУ відібрала біткоїни у засновника блогу Forklog про блокчейн

декабря 18, 2017

piket-SBU15-09-2010-1

 

15 грудня 2017 року співробітники СБУ провели обшуки в орендованій квартирі засновника проекту про криптовалюти і блокчейн Forklog Анатолія Каплана (Клімова) в Одесі.

Про це повідомляє Національне бюро розслідувань України.

Підставою для обшуку стало розслідування проти осіб з США і України, які займалися крадіжками грошей з платіжних карт користувачів. Підозрювані нібито міняли біткоїни на гривні за допомогою Forklog.

Як повідомляє ain.ua, в ухвалі суду по цій справі мова йде про компанію «Майнінг Фекторі», в якій ці особи є співзасновниками, і про вилучення приналежної їм майнінгової ферми.

Вони займалися продажем даних користувачів США, достатніх для створення дублікатів платіжних карт (дампів) на сайті dumps.pw.

В ході діяльності вони використовували біткоїни, «що дозволяло здійснювати операції без розкриття реальних даних контрагентів».

У Forklog стверджують, що на сайті немає функцій, що дозволяють здійснювати обмін криптовалюти на гривні і що особи і компанії, які фігурують у розслідуванні, не пов’язані з ForkLog і його засновниками.

Під час обшуку співробітники СБУ вилучили пристрої, на яких зберігаються криптовалюти, ноутбук та інші особисті речі Каплана.

У ForkLog заявляють, що один із співробітників відомства намагався вивести біткоїни на свій гаманець прямо під час обшуку.

Адвокати Каплана у відповідь на це викликали поліцію і повідомили про грабіж.

На наступний день з гаманця Каплана з ефіром були переведені кошти на новостворений гаманець.

За словами Каплана, ввечері того ж дня якісь люди намагалися зняти з його особистої карти близько 3000 грн.

«На даний момент ми співпрацюємо з адвокатами для того, щоб повернути вилучене майно. Особливо дивною виглядає практика переведення криптовалюти на адреси, підконтрольні співробітникам СБУ… Ситуація з біткоїнами поки не ясна. В ході проведення обшуку моїм адвокатом був виявлений ряд процесуальних порушень, включаючи переривання відеозйомки», — заявив він.

В одеському офісі компанії ForkLog в цей же день також провели обшук, в результаті якого вилучили готівку компанії, всю техніку (близько десяти пристроїв iMac) і пляшку рому Kraken.

За словами керуючого партнера «Юскутум» Артема Афяна (його компанія представляє інтереси ForkLog), правоохоронна система своїми активними діями демонструє, що криптовалюта — це досить цінний актив, щоб заради нього влаштовувати облави.

«Те, що даний обшук марний в рамках розслідуваної справи, не представляє сумнівів. З тим же успіхом можна було б провести обшук в офісі Першого національного телеканалу, заявивши, що вони торгують зброєю, оскільки показують про це сюжети», — заявив він.

Згідно з визначенням суду, за яким проводився обшук, суддя відмовив слідчому у вилученні комп’ютерів і мобільних телефонів, проте, за словами адвоката Дмитра Гадомського, CEO Axon Partners (також представляє інтереси Forklog), слідчий порушив рішення судді.

Юрист відзначає: на цьому прикладі видно, що прийнятий нещодавно закон про заборону обшуків і вилучень серверів фактично не працює.

«Ще у визначенні судді очевидно немає ні слова про те, що слідчий може перераховувати знайдену криптовалюту на будь-які свої гаманці. Те, що слідчий це зробив, виглядає просто як злодійство», — зазначає він.

Також, в ухвалі суду фігурує визначення біткоїну як сурогатних грошей.

Однак, фінансові регулятори України не вважають, що криптовалюта є сурогатними грошима — в законах України взагалі немає визначення криптовалют як таких.

295 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям