RSS

Посол Валерій Чалий просить переглянути купівлю «гелікоптерів Авакова» на 555 млн євро, що шкодить відносинам із США

августа 27, 2018

avakov-poroshenko-kaznokrad1

 

Посол України у Сполучених штатах Америки Валерій Чалий висловив здивування масштабною закупівлею гелікоптерів у Франції, яку планує здійснити МВС.

Про це він заявив у спілкуванні з журналістами на полях наради послів, повідомляє кореспондент «Європейської правди».

За словами посла, видається дивною ситуація, коли Україна безкоштовно отримує у США зброю, в тому числі комплекси «Джавелін».

«Не хочу, щоб це сприймали як те, що я опікуюся лише США… Але коли держава має на меті переозброєння і має обмежені кошти, то маємо розставляти пріоритети», — сказав він.

Чалий зауважив, що у США «виникають питання, чому йдеться лише про неповоротну допомогу Україні».

«Ті, країни які надають нам максимум, повинні мати пріоритет. А в Генштабі підтвердили, що 90% допомоги, яка надходить, нам надає саме США», — наголосив він.

«Такі обсяги коштів, які ми витрачаємо на гелікоптери, я пропоную витратити на США», — пояснив Чалий. Він підкреслив, що вже піднімав це питання у діалозі з президентом та керівництвом Генштабу і отримав їх підтримку.

29 травня 2018 року в Парижі була підписана міжурядова угода про закупівлю Україною 55 вертольотів Airbus Helicopters.

Угода передбачає закупівлю українською стороною у Airbus Helicopters вертольотів H125, H145 і H225. Загальна сума операції оцінюється в близько 555 млн євро. Поставка перших чотирьох вертольотів H225 Super Puma Україні запланована на 2018 рік.

За умовами угоди, французька сторона в два етапи поставить в Україну спочатку 37 вертольотів компанії Airbus, а потім ще 18 вертольотів. Вони будуть виконувати завдання для Державної служби із надзвичайних ситуацій, Державної прикордонної служби, Національної гвардії та Національної поліції України.

У МВС заявили, що контракт з Airbus дозволить «не залежати від Росії». В той же час у міністерстві не оприлюднюють умови договору, посилаючись на те, що для цього потрібен дозвіл французької сторони.

103 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям