RSS

Спільник Авакова Кива створив приватний озброєний загін на базі поліції. Відео

сентября 22, 2018

Kiva-Ilya1-500x250

 

Екс-радник міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Ілля Кива створив напівзаконне формування з ветеранів АТО «Безпека життя» на базі Нацполіції, повідомляє Національне бюро розслідувань України.

Про це йдеться в розслідуванні програми «Схеми».

Зазначається, що проект був покликаний стежити за громадським порядком та соціалізувати воїнів, проте працівники загону почали ходити у супроводі голови Соціалістичної партії Іллі Киви та брати участь у політичних акціях.

Кива очолює громадську організацію «Всеукраїнський союз ветеранів АТО», до якої, входять працівники гібридного воєнізованого відділу охорони.

За зверненням в ГО пропонують роботу у державному структурному підрозділі Департаменту поліції охорони.

«Займаємось, згідно контрактів, охороною об’єктів, осіб, будівництва. Все залежить від того, з ким підпишемо контракти», — розповіли журналістам в організації Киви.

За словами співрозмовника агентства, працівникам загону дозволено використовувати спецзасоби, але в подальшому, ймовірне, використання зброї.

Журналістам також вдалося з’ясувати, що відділ воєнізованої охорони Департаменту поліції охорони знаходиться на території режимного об’єкту.

У ЗМІ зазначають, що напівлегальний статус структури не підпадає під дію закону «Про Національну поліцію» чи дію закону «Про охоронну діяльність», а аналіз внутрішніх правил відділу доводить, що формування незаконне.

«Керівник департаменту поліції охорони немає повноважень для створення таких відділів-підрозділів і так само не має права ними керувати», – пояснив Євген Крапивін,  юрист і експерт Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів.

Працівники «Безпеки життя», згідно з власним положенням, є цивільними, але можуть використовувати спецзасоби, а в додаткових випадках зброю.

У департаменті поліції охорони ЗМІ повідомили, що відділ повністю утримується не за рахунок бюджету, а за гроші, надані за послуги охорони.

Один із працівників департаменту розповів, на умовах анонімності, журналістам, що підрозділ не керується напряму законом «Про Національну поліцію» і в них немає тієї санкції покарання за певні порушення, які є в поліцейських.

«Відділ фактично є комерційною установою, діяльність якої направлена на заробляння грошей шляхом надання охоронної діяльності. Виходить, що керівник державного органу фактично опосередковано займається підприємницькою діяльністю через незаконне формування», – сказав юрист «Центру протидії корупції» Віталій Цокур.

Водночас у МВС журналістам відповіли, що всі підрозділи, установи та організації у структурі Нацполіції та міністерства створені і функціонують відповідно до вимог законодавства.

194 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям