RSS

Григоришин ставить на лічильники

февраля 20, 2016

grigorishin

 

Триває переділ енергетичного ринку України в стилі «лихих 90-х». Поліція, СБУ, податкова – всі корумповані відомства та олігархічні ЗМІ, наче змовившись, атакували завод «НІК-Електроніка» у Вишгороді.

На цьому заводі випускаються популярні електричні лічильники, які ведуть облік спожитої енергії у багатьох українських квартирах та будинках. Схоже, що успішне підприємство вирішив прибрати до рук олігарх Костянтин Григоришин, вхожий до ближнього кола президента Порошенка.

З літа 2015 року на завод почали вчащати податківці. За результатами цих візитів виписувалися безпідставні податкові повідомлення-рішення під звичним предлогом, нібито, безтоварних операцій.

Як завжди буває в таких випадках, до власників підприємства підійшов «рєшала», один з керівників місцевої фіскальної служби, і запропонував купляти комплектуючі по завищених цінах у «своїх» постачальників – тоді, мовляв, ніяких проблем з податковою не буде.

Попри те, що безглуздих штрафів виписали аж на 40 млн гривень, завод «НІК-Електроніка» на тиск не піддався і не дозволив себе втягнути у корупційну схему. Натомість звернувся до суду після безуспішного адміністративного оскарження податкових повідомлень-рішень заступника начальника Ірпінської ОДПІ ГУ ДФС у Київській області Світлани Літош, у скасуванні яких відмовив заступник начальника обласної фіскальної служби Сергій Трифонов, а потім і голова ДФС Роман Насіров. Згодом Київський окружний адміністративний суд скасував фантастичні штрафи податківців.

Але фіскальне свавілля виявилося лише артпідготовкою. Основними силами рейдерської атаки були силовики та піарники.

30 вересня 2015 року слідчий суддя Голосіївського райсуду м. Києва Тетяна Шевченко дає дозвіл слідчому столичного главку поліції Крютченкову з санкції прокурора Пальчукова на проведення обшуку заводу «НІК-Електроніка». Зміст ухвали про обшук скандальний: виявляється, слідчий вважає відомого виробника лічильників, продукцію якого можна знайти в кожному магазині електротоварів і на кожному ринку – конвертаційним центром, тобто «підприємством з ознаками фіктивності», де обготівковувалися кошти ПАТ «Київенерго»!

В той же день слідчий Балабей з сімома співробітниками СБУ провів обшук на підприємстві та вилучив бухгалтерську документацію, як ту, яку дозволив вилучити суд, так і купу іншої: що хотіли, те й забирали. Він навіть не дозволив співробітникам підприємства зробити копії документів, які вилучалися, що може призвести до дезорганізації бухгалтерського обліку, а також підприємству буде складніше оскаржувати в суді подальші надумані штрафи, невтомно штамповані податківцями, запал яких анітрохи не погасив програш в суді. До речі, і поліція з СБУ бачили підприємство у Вишгороді, переконалися на власні очі, що там є реальне виробництво, тому те, що кримінальне провадження досі не закрите, можна пояснити тільки корупційним інтересом та участю в рейдерстві.

Не забули рейдери і про піарівське забезпечення атаки. На сайті «Наші гроші» з’являється, а звідти розлазиться по інтернету маніпулятивна новина під заголовком «Київенерго» купило лічильників на 5 мільйонів у фігуранта кримінальної справи». У ній стверджується з посиланням на представника харківського заводу «Комунар», що ТОВ «НІК-Електроніка» нібито виставило на тендер в «Київенерго» фіктивного учасника, з яким узгодило свою цінову пропозицію, причому цей фіктивний учасник ще й фігурує у досудовому розслідуванні від жовтня 2014 року з приводу підробки документів посадовими особами ПАТ «Сумиобленерго».

Щоправда, така піарівська атака є сміхотворною, тому що і сам завод «Комунар» фігурує в кримінальному провадженні – у липні 2015 року СБУ в Харківській області отримало санкцію на обшук цього заводу, мотивуючи тим, що державному підприємству було завдано збитки на суму 7,7 млн грн через укладення ДНВП «Об’єднання Комунар» договорів страхування за завищеними цінами із ЗАТ «Страхова компанія «Примор’є» та ПрАТ «Страхова компанія Енестра». Обидві страхові компанії пов’язані із одеським олігархом-регіоналом Леонідом Клімовим, членом депутатської групи «Відродження», орієнтованої на олігарха Коломойського, якого пов’язують з Григоришиним давні відносини. Як може завод «Комунар», входячи в сферу впливу Григоришина, довгий час працювати на ракетно-космічну програму держави-агресора, користуватися сумнівними схемами виводу державних коштів у приватні олігархічні кишені і при цьому виходити на публіку з причепленим до голови німбом «борців з корупцією»?! Схоже, нема меж нахабному цинізму рейдерів, який не влізає у жодні рамки здорового глузду.

Показником наполеонівських планів росіянина Костянтина Григоришина щодо захоплення ринку електричних лічильників є і запуск виробництва таких лічильників компанією ТОВ «Енергоконтроль» на базі підконтрольного ПАТ «Вінницяобленерго».

Ми намагалися отримати коментарі від згаданих осіб та установ, в тому числі, направляли прохання надати коментар за всіма відомими контактами пана Григоришина і його структур в Україні та за її межами. Відповіді не дочекалися.

Коментар надав лише Андрій Ліпінський, в.о. начальника Головного управління Державної фіскальної служби у Київській області: «Ірпінською ОДПІ ГУ ДФС у Київській області протягом 2015 року по ТОВ «НІК-ЕЛЕКТРОНІКА» проведена одна документальна планова виїзна перевірка та п’ять документальних позапланових виїзних перевірок, за результатами яких встановлено порушення за рахунок взаємовідносин з ризиковими суб’єктами (податковими ямами) та за рахунок документального оформлення придбання фактично не отриманих товарів для мінімізації власних податкових зобов’язань з реального продажу товарів. З метою проведення перевірок підприємству було вручено накази та направлення про проведення перевірки, що свідчить про згоду платника на проведення перевірки. Крім того, за результатами проведених перевірок ТОВ «НІК-ЕЛЕКТРОНІКА» прийнято податкові повідомлення-рішення, які на сьогоднішній день вручено платнику та знаходяться в судовому та адміністративному оскарженні. Необхідно наголосити, що станом на дату надання інформації (17 лютого — прим.авт.) жодне рішення Київського окружного адміністративного суду не набуло законної сили. Вважаємо, що Ваші зауваження щодо упередженості та протиправної діяльності працівників ГУ ДФС у Київській області є безпідставними».

lipinsky-nik

Що ж, у такій відповіді несподіванок нема. Бажання фіскального начальства вийти сухим з води зрозуміле.

Цікава, хіба що, ремарка про те, що судові рішення про скасування штрафів не набули законної сили. За цією ремаркою, як виявилося, стоїть кумедна історія. Минулого року наші «реформатори» ускладнили всім доступ до правосуддя, скасувавши верхню планку суми судового збору. Тобто, для оскарження несусвітних податкових штрафів треба платити несусвітні суми до бюджету, щоб суд взяв до розгляду позов. Наприклад, електронщики, оскаржуючи свавілля податкової, сплатили судовий збір в сумі 602 тис грн. Ще більшу суму тепер мала сплатити податкова за оскарження постанови суду першої інстанції в апеляційному суді. Однак податківці виявилися халявниками, не сплатили жодної копійки і зажадали взагалі звільнити їх від сплати судового збору.

За даними Єдиного державного реєстру судових рішень, 1 лютого 2016 року Київський апеляційний адміністративний суд відмовив ірпінським податківцям у задоволенні клопотання про звільнення від сплати судового збору за подання апеляційної скарги на постанову Київського окружного адміністративного суду від 23 листопада 2015 року, якою було скасовано три податкові повідомлення-рішення на 40 млн грн, і зобов’язав до 15 лютого сплатити судовий збір в сумі 662 тис грн, інакше апеляційну скаргу буде повернуто без розгляду. Станом на 19 лютого в реєстрі відсутні дані про відкриття провадження з апеляційного перегляду.

Рейдерська атака на завод «НІК-Електроніка» під прикриттям абсурдної легенди про, нібито, створення «конвертаційного центру» на відомому промисловому підприємстві з солідною репутацією є показником плачевного стану правоохоронної системи України, що руйнує в корені будь-які реформи та підриває міжнародний інвестиційний імідж України.

Чи припинить цей ідіотизм президент Порошенко, іменем якого прикривається Григоришин, або зробить вигляд, що не помічає, як під його носом олігарх захоплює чужий бізнес та нищить правову державу?

Уявіть себе на місці іноземного інвестора, зацікавленого вийти на ринок України, який звертається до експертів з проханням оцінити ризики і чує, що ринок ненадійний, держава не захищає право приватної власності підприємств, хоча й взяла на себе такі зобов’язання згідно із першим протоколом до Європейської Конвенції з прав людини. Експерти приведуть приклади свавілля правоохоронних органів, бездіяльності судів чи, ще гірше, їх корумпованості та участі в рейдерстві. Як виглядатиме в очах іноземного інвестора системний пресинг податківців та силовиків на високотехнологічне сучасне підприємство, обшуки та вилучення зі сміхотворних підстав? Інвестор, напевне, не вкладе жодного євроцента у таку дивну країну і ще й подумає, що справи Європи кепські, якщо у величезній країні, яка підписала Угоду про Асоціацію з ЄС, держава поводиться з бізнесом, як первісне плем’я людоїдів з туристом, який випадково загубився в джунглях.

Якщо ми європейці, не можна терпіти в своїй країні олігархічний рекет та корупцію. Система правосуддя має згадати свої конституційні функції та захищати верховенство права замість обслуговування апетитів олігархів та правоохоронних структур.

Юрій Шеляженко, редактор газети «Правдошукач», для sprotiv.org

2 498 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям