RSS

Адвокат EX.ua Артем Афян заявляє про поширення «русского міра» внаслідок закриття українських онлайн-кінотеатрів. Подробиці

декабря 4, 2016

ex-ua3

 

Артем Афян, адвокат EX.ua, FS.to в інтерв’ю виданню «Главком»заявив, що закриття українських онлайн-кінотеатрів спровокує поширення «русского міра» з його безкоштовними «Ментами». Про це повідомляє Національне бюро розслідувань України.

«Звичайно, не можна виправдовувати те, що автор не отримує коштів за свою працю. Це безумовний базис, від нього варто відштовхуватися, але цим не можна обмежуватися. Тому що це створює дуже формалізований і хибний погляд на ситуацію. Від цієї дуже правильної тези починається серйозна дискусія: хто відповідальний за ринок? Є різні варіанти виходу із ситуації. Від revenue sharing (розподілу доходів) до продажів умовно безплатного контенту через додатки App Store і Google Play», — зазначив Афян.

За його словами, правовласники наполягають винятково на прямих прибутках.

«Наприклад, є комп’ютерна гра для смартфонів Clash of Clans. Для ігор проблема піратства була дуже нагальною до останнього часу. Але (у світі мобільних ігор) було повністю змінено модель (продажів). Для цього створили Google Play, AppStore – це по-перше, а по-друге – залишилася можливість скачування програм безкоштовно, натомість покупки відбуваються потім, у середині продуктів. Тобто правовласники змирилися з тим, що буде величезна кількість тих, хто гратиме безкоштовно і з різних причин від користувачів неможливо добитися коштів. Але що більше людей користується іграми, то більше можна заробити грошей на тих, хто готовий платити. Що краще правовласнику: щоб у нього 20 разів купили чи 50 разів купили і 100 разів вкрали? Звісно, що з’являється думка, що я заробив удвічі менше, ніж міг заробити. Рахуєш збитки і не думаєш про те, що без поширення безкоштовного ти б продав менше», — розповів адвокат.

Афян зазначив, що ходіння на поводу у правовласників створить глибоку інтелектуальну прірву.

«Ми відірвемося від того європейського світу, до якого прагнемо. Просто тому, що вони дивитимуться одні фільми, а ми інші. Яка альтернатива у нас є? «Русскій мір» з його безкоштовними «Ментами»? Проблема дуже багатошарова», — підкреслив адвокат.

Він пояснив, що замість великого ресурсу, який ішов на діалог із правовласниками, скоріш за все, у нас з’явиться якась кількість дрібних ресурсів.

«Це легко передбачити. Є два приклади. Згадаймо, як країна жила до появи EX.ua. Перший – це торренти. Тепер подивімося на Російську Федерацію і ситуацію після закриття Rutracker (найбільший торрент-трекер у Росії). Знову торренти, просто інші. Замість великого ресурсу, який ішов на діалог із правовласниками, скоріш за все, у нас з’явиться якась кількість дрібних ресурсів. Проблема ця таки ринкова. Наведу другий приклад. Ви дивитеся серіал «Гра престолів»? Його легально в Україні немає. І справа зовсім не в ціні. Я вже навіть не кажу про те, якою мовою – українською чи російською. Коли закриються піратські ресурси, чи будете ви дивитися серіал «Єфросинія»? От у Росії зараз відбувається «імпортозаміщення». Чи можливе воно в інтелектуальній сфері, особливо тоді, коли в інтернеті багато реклами нових фільмів? Величезна кількість споживачів, які дуже майстерно підігріті інтересом до певного контенту, чи зможуть вони втриматися, щоб його не погуглити? Мабуть, ні. На ринку попит завжди створює пропозицію… Останнім часом для встановлення ринку легального контенту дуже багато робить oll.tv та Megogo. Можливо, певний зиск із ситуації вони отримають від перетікання. Але тотально від них ситуація не залежить», — вважає адвокат.

15 листопада 2016 року співробітники департаменту кіберполіції Національної поліції вилучили сервери популярного в Україні онлайн-кінотеатру FS.to. За повідомленням правоохоронців, було припинено роботу навіть не одного, а групи «піратських онлайн-кінотеатрів», в яку входили ресурси FS.to, BRB.to, FS.ua та CXZ.to. Слідчі дії проводилися в рамках кримінального провадження за ч. 3 ст. 176 (порушення авторських і суміжних прав) Кримінального кодексу України. Поліцейські здійснювали обшуки в офісах, дата-центрах, а також будинках фігурантів провадження.

480 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям