RSS

Чому в Україні ледь не кожен має свій «мирний план», — Bloomberg

марта 1, 2017

Poroshenko-Misk1-500x416

 

У міжнародній пресі обговорюють так званий «план депутата Андрія Артеменка» і аналізують низку інших мирних планів щодо Донбасу та Криму, повідомляє sprotiv.org.

Також пишуть про ультиматум путінських озброєнних маріонеток ввести на зареєстрованих в Україні підприємствах, які розташовані на окупованих теренах, «зовнішнє управління», якщо не буде зупинена залізнична блокада ОРДЛО. А народний депутат України Надія Савченко в інтерв’ю канадській газеті каже про готовність стати президентом і називає серед своїх політичних кумирів чилійського військового диктатора Августа Піночета.

Cайт агентства Bloomberg вміщує статтю Леоніда Бершидського під назвою «Чому раптом кожен має свій план щодо України», в якій ідеться про план раніше мало відомого депутата Верховної Ради Андрія Артеменка. Він став відомим після публікації газетою Тhe New York Times інформації, що буцімто працював з людьми з команди президента США Дональда Трампа над планом для України.

«Раптом багато українських політиків мають план, як покласти край конфлікту на сході України. Усі вони (плани) народжені хаосом у США й місцевим розчаруванням на тлі того, як країна входить у четвертий рік після Революції гідності 2014 року: є мало що показати в плані досягнень та існування зовнішніх неподоланих загроз», – йдеться в матеріалі.

Автор зазначає, що Радикальна партія відмежувалась від свого депутата, звинувативши його в порушенні територіальної цілісності України. Ідея Артеменка полягала в тому, щоб дати Крим в оренду Росії терміном від 30 до 50 років, якщо це буде дозволено на загальнонаціональному референдумі, і потім дати право жителям Криму вирішувати, до якої країни їм належати. Депутат, нагадує автор статті, також пропонує провести референдум щодо ширшої автономії Донбасу, а російська орендна плата за Крим використовувалась би для відбудови враженої війною східної України.

«Це був не реалістичний план: Кремль вважає анексований Крим «своїм» і ніколи не погодився б на його оренду в України, а тим більше платити за нього. Але рівень реалізму так само низький і в інший недавніх миротворчих спробах», – переконаний автор.

Так, народний депутат Віктор Балога пропонував референдуми у східній Україні і, окремо, на решті території України – щодо статусу Донбасу. Народний депутат і український олігарх Сергій Тарута опублікував свій план у лютому, закликаючи парламент забрати в президента Петра Порошенка повноваження вести мирні переговори й призначити останні вільно обрані місцеві ради в східній Україні (сформовані в 2010 році) як офіційну сторону на переговорах, а також надіслати до регіону миротворців ООН.

Можливо, буде й план із закликом до Віктора Януковича, який втік до Росії три роки тому, повернутися до України як лідера «неслухняних східних регіонів». Такий план нібито розробив Костянтин Килимник, колишня людина виборчого стратега Трампа в Україні – Пола Манафорта, хоча сам Килимник заперечує це.

Сам Янукович надіслав лідерам США, Німеччини та Росії листи з ідентичними пропозиціями, закликаючи їх тиснути на Київ, аби провести вибори в східній Україні, як передбачено Мінськими угодами, а якщо такі спроби проваляться, тоді провести референдум щодо самовизначення східної України, читаємо в колонці на сайті агентства, в якій також нагадується і про ідеї українського олігарха Віктора Пінчука, висловлені в газеті The Wall Street Journal.

«Ніхто з людей, які висувають ці пропозиції, не мають впливу на Порошенка чи його уряд, і вони, ясна річ, не є лідерами думок для українців. Також є малий шанс того, що Кремль взагалі може піти на компроміс, адже дестабілізація середнього рівня є найсильнішою зброєю проти того, щоб Україна вийшла з його орбіти», – читаємо в статті.

147 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям