RSS

Жахливі кадри: окупанти катують та страчують українських солдатів. 4 фото. 18+

июня 10, 2017

rusnya1-500x313

 

За час війни на Донбасі правозахисникам вдалося зафіксувати 95 страт, повідомляє Національне бюро розслідувань України.

Про це розповіли правозахисники громадської організації «Мирний берег», які займаються пошуком зниклих безвісти.

Згідно з доповіддю організації, з 95 страчених 50 були цивільними. 63 людини загинули від вогнепальних поранень, 18 — від тортур. Серед убитих — 84 чоловіки та 11 жінок.

За словами правозахисників, 49 страт скоїли бойовики «ДНР», а ще 30 – «ЛНР». Винуватців загибелі п’ятьох людей встановити не вдалося.

Як зазначають автори доповіді, у війську окупанта є підрозділи, які принципово не беруть полонених. Вони вбивають їх після затримання, іноді перед вбивством катуючи і проводячи по-звірячому допити (16 загиблих). Нерідко вбивці хваляться «досягненнями» в соцмережах і в тематичних інтернет-ресурсах, куди може зайти кожен, навіть дитина.

Правозахисники готували доповідь більш ніж півроку. Їм вдалося зібрати фото і відео-докази, опитати свідків і провести власні розслідування.

Вони впевнені, що зібрані матеріали послужать додатковими доказами міжнародних злочинів, які сталися в Україні, для Міжнародного кримінального суду.

“Україна і світ повинні знати і розуміти, що підвішувати живу людину за ноги і здирати з неї шкіру, як з барана, свердлити жінці-волонтеру колінні чашечки, розбивати кінцівки пальців молотком, відрізати їх, використовувати затриманих, як саперів, пускаючи через мінні поля — неприпустимо “, — підкреслила Катерина Віжевська, заступник голови організації.

У документі сказано, що витягання очей, «гра в руську рулетку», розстріли і тортури стали звичними розвагами для представників проросійських бойовиків на Донбасі.

Солдат W2863

katuv-rus1

5 вересня 2014 року бойовики захопили солдата W2863 живим. Однак, розвідгрупа бойовиків відрізнялася тим, що не брала нікого в полон. Чоловікові розпороли живіт, проте він не помер. Його вирішили добити пострілом в голову.

Автори доповіді називають керівником і виконавцем тортур і вбивства командира ДШРГ «Русич» Мільчакова («Серб»). Крім цього, вони підозрюють, що до злочинів причетні житель Норвегії Петровський Ян Ігорович («Слов’ян»), Полехин Павло Володимирович («Угольок») з Луганщини і Віталій Орлов (Віскас) з Броварів.

Михайло Слісенко

katuv-rus2

 

Водій 24-го батальйону територіальної оборони «Айдар» Михайло Слісенко потрапив в засідку 5 вересня 2014 року на трасі Щастя — Металіст в районі села Кольорові Піски на Луганщині.

Чоловіка утримували в комендатурі обласного військового комісаріату. Його катували через те, що він був «айдарівцем». Як стверджують двоє свідків, Михайло Слісенко не витримав тортур на допиті і помер 7 вересня 2014.

Автори доповіді підозрюють в його вбивстві бойовиків диверсійно-штурмової розвідгрупи «Патріот» Смолянкіна Іоанна Анатолійовича, Кисельова Віталія Вікторовича і бойовиків батальйону «Зоря» Чернишова Євгенія ( «Колобок»), чоловіка на прізвисько «Льотчик».

Масовий розстріл

katuv-rus3

Увечері 5 вересня 2014 року воєнні ВСУ потрапили в засідку. За словами свідків, бойовики відкрили вогонь і вимагали скласти зброю. Українські військові закликали бойовиків не стріляти через те, що у них був важко поранений. В результаті, четверо опинилися в полоні.

Свідки чули розпорядження надіти чорні пакети на голови полонених і вести на опорний пункт «Дамба». Захоплених знайшли в місці масового поховання 4 червня 2015 біля села Крута Гора. Їх розстріляли.

Одним з учасників вбивств може бути Анатолій Агєєв з російського Бєлгорода, який на момент злочину був у роті спеціального призначення «Мангуст», що входила до складу батальйону «Зоря». А також інших бойовиків батальйону: Крайова Михайла з Москви, Іванова Михайла з Казані і росіянина на прізвисько «Граніт».

За словами керівника проекту Геннадія Щербака, Анатолій Агєєв сам скинув відеозапис.

«Всіх, кого на відео поклали, їм голови обушком (обушок, бойова гиря — ред.) пробили. Потім ще і зверху пострибали», — цитує Анатолія Агєєва громадський слідчий.

Олексій Кудрявцев

14 липня 2014 року бойовики «ДНР» зняли Олексія Кудрявцева з рейсового автобуса, який слідував в Артемівськ. Там чоловік проходив службу в батальйоні патрульної служби міліції особливого призначення.

Увечері в інтернеті з’явилося відео його допиту. За словами батька Кудрявцева Миколи, ймовірно, що Олексій на записі був під дією психотропних речовин, тому що у нього не було звичного дефекту мови. Батько впевнений, що його синові довелося зізнаватися у злочинах, яких він не скоював.

В кінці відеозапису командир загону самооборони Горлівки Ігор Безлер ( «Біс») заявив, що вбив чоловіка.

З Олексія зняли скальп та просвердлили ноги. Бойовик по кличці «Саха» повідомив іншим полоненим, що Олексія застрелили.

Анастасія Зеленська, Національне бюро розслідувань України

668 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям