RSS

Депутати виженуть журналістів зі своєї їдальні й перевдягнуть їх у костюми

сентября 21, 2017

utiski-svoboda-slova1

 

Верховна Рада усерйоз взялася за журналістів. Їх кількість у парламенті обмежать,  представників ЗМІ змусять вдягнути діловий одяг та слідкуватимуть за їхньою поведінкою в кулуарах парламенту. Можливо, навіть заборонять гаяти час у депутатській їдальні.

Комітет з питань регламенту Верховної Ради учора розглянув звіт Управління справами про використання коштів парламенту у першому півріччі. Проте, ледь не ключовою темою засідання народних депутатів стала діяльність журналістів.

Майже на самому початку зустрічі Дмитро Лубінець із «Блоку Петра Порошенка» поцікавився у присутнього Миколи Бобренка, директора ДП «Їдальня» (що годує депутатів у стінах парламенту), хто із парламентаріїв жалівся на їжу в Верховній Раді. Питання у депутата виникло через публікацію у виданні «Експрес» статті «У меню їдальнi Верховної Ради з’явилися страви високої кухнi». У матеріалі із посиланням на директора їдальні повідомлялось про нарікання депутатів, мовляв, «їх годують звичайними котлетами». Начебто, це змусило парламентських «годувальників» «креативити й оновлювати меню». Бобренко повідомив, що жоден депутат насправді не нарікав на меню, а журналісти перекрутили його слова. Почувши це, Лубінець, заради збереження реноме депутатського корпусу, попросив Бобренка подати позов до суду на представників ЗМІ.

Хоча і до самого парламентського буфету в депутата також виникли питання. Його здивували зростання цін на продукти та страви, які виявились «втричі» вищими, ніж за стінами Верховної Ради. Для прикладу він згадав чай «Батік», який в одній із будівель парламенту продається за 100 гривень, а не тридцять, як у звичайних крамницях. За його словами, за останній місяць в парламентській їдальні суттєво подорожчало все: котлети, рис, салати. Хоча, як з`ясувалось під час дискусії, постачальники продуктів для парламенту не змінювались з весни, а ціни поставок підвищились лише на 15%. Голова регламентного комітету Павло Пинзеник також закликав чиновників спустити ціни на харчі в парламенті до ринкових.

Ось що писали ЗМІ про нові ціни на харчування в парламенті : «…Страв, якi б коштували менш нiж 10 гривень, у депутатськiй їдальнi немає. Найдешевшi — це салат iз квашеної капусти з журавлиною – 15,38 гривнi за 100 грамiв, та паштет iз печiнки зi свiжим огiрком – 15,47 гривнi. Народнi обранцi в їдальнi можуть скуштувати 100 грамiв фiле вареного осетра за цiною 285,18 гривнi. Або лосося на спаржевiй подушцi (по 100 грамiв) за 275,28 гривнi. 100 грамiв лосося вареного з лимоном та маслинами коштують 154,62 гривнi. А 175 грамiв цiєї ж риби, запеченої з грушею, – 126,98 гривнi. Креветки тигровi смаженi (50 грамiв) iз помiдорами черi (20 грамiв) – 146,23 гривнi»

Невдовзі тема харчування відійшла на задній план, а нардепи повернулись до журналістів.  Ірина Єфремова з «Народного фронту» закликала обмежити час перебування представників ЗМІ в тій же їдальні Верховної Ради, оскільки вони проводять там більшу частину часу. Мовляв, представники ЗМІ «не дають нормально поїсти і поспілкуватися з колегами». Олег Купрієнко від Радикальної партії підтримав колегу невдалими жартами на кшталт пропозиції додавати «пурген» в їжу журналістам.

Та виявилось, присутність представників ЗМІ в парламенті – не лише привід для низькопробного гумору з боку парламентаріїв.

Як повідомив присутнім на засіданні комітету керуючий справами Верховної Ради Петро Бондар, «проблема (перебування) журналістів  в їдальні – болюче питання, ми готуємо проект положення про доступ в адміністративні будинки Верховної Ради… і це  положення мало б вирішити (також) питання поведінки журналістів в кулуарах і їдальні…». Чиновник додав, що основною причиною запровадження нових правил є «сигнали від розвідників» щодо провокацій, які можуть готуватись ворогом у стінах парламенту на тлі військових дій на Сході.

Як можна було зрозуміти з розмови між керуючим справами та депутатами, на сьогодні перебувати під час засідань у Верховній Раді мають право більше 4000 представників ЗМІ. Цю армію парламент планує суттєво скоротити, зокрема й через обмеження для фрілансерів. Одна із пропозицій, яка звучала, пускати до парламенту лише штатних журналістів.

Ще одна перспектива: запровадження дрес-коду. Ірина Єфремова пропонувала для цього окреме положення, яке б заборонило вхід до парламенту представникам ЗМІ у шортах чи, наприклад, коротких спідницях.

Федір Орищук, «Главком», Національне бюро розслідувань України

168 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям