RSS

Рада дозволила росіянам скуповувати українські підприємства

мая 17, 2018

moe1

 

Верховна Рада ухвалила закон, що дає можливість росіянам і корупціонерам купувати українські підприємства.

Про це заявили у Центрі протидії корупції, повідомляє Національне бюро розслідувань України.

Парламент ухвалив закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння залученню іноземних інвестицій» №6141.

Документ дозволяє приховати інформацію про кінцевого бенефіціара-покупця будь-якої державної чи приватної акціонерної компанії.

«Це фактично дає можливість будь-кому інкогніто скуповувати українські облігації внутрішньої державної позики та інші цінні папери, через які приватизують українські державні підприємства», — кажуть в організації.

На ухваленні закону в редакції, яка дозволила приховати інформацію про кінцевого власника офшора, особисто наполягав голова фракції Радикальної партії Олег Ляшко та депутат від «Опоблоку» Олександр Долженков, нагадують активісти.

Лише в такій редакції законопроект отримав необхідні для проходження голоси.

Щоб купити українські цінні папери чи державні підприємства, корупціонерам чи росіянам достатньо буде найняти кіпрського юриста.

Корупціонери, російський бізнес та будь-хто інший можуть таємно заходити в Україну. Українські банки позбавляються обов’язку ідентифікувати реальних власників цінних паперів, якщо їх представлятимуть закордонні банки.

Якщо зараз банки зобов’язані ідентифікувати саме кінцевого бенефіціара, то із вступом у дію закону вони матимуть справу з номінальними власниками, наприклад, кіпрським банком.

Інформація ж про реального власника знаходитиметься виключно в іноземному банку, який представлятиме інтереси «офшора-інвестора».

Щоб отримати інформацію від іноземного банку про реального власника активів, НАБУ, СБУ чи ГПУ доведеться робити офіційний запит про правову допомогу. Розкриття інформації про бенефіціарів відтепер займатиме від 6 місяців.

«Щоб купити українські цінні папери чи державні підприємства, корупціонерам чи росіянам достатньо буде найняти кіпрського юриста, який відкриє рахунок, наприклад, в Австрійському банку і той купуватиме в Україні цінні папери від імені офшора.

В Україні інформація про реального бенефіціарного власника офшора не зберігатиметься. Правоохоронні органи будуть витрачати роки на її пошук по світу, а тим часом стратегічні державні підприємства чи державний борг будуть скуплені корупціонерами чи росіянами», — заявляють в ЦПК.

Саме великі міжнародні банки дуже часто є найбільшими відмивачами грошей. Нещодавно один з найбільших світових банків, Deutsche Bank, оштрафовали на рекордні $630 млн за відмивання $10 млрд російських олігархів. Також структури цього банку у своїх схемах відмивання коштів використовував Олександр Янукович.

170 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям