RSS

Заступнику адміністрації зрадника України Януковича Портнову виплатять з держбюджету майже 7 мільйонів гривень?

августа 3, 2019

 

Печерський районний суд Києва задовольнив позов колишнього радника Віктора Януковича Андрія Портнова про захист честі та гідності й вирішив стягнути з державного бюджету майже 7 мільйонів гривень на його користь, повідомляє Національне бюро розслідувань України.

Про це заявила адвокатка та сестра Андрія Портнова Олена Ісаєвська, пише Слідсто.інфо.

Судове засідання відбулося 2 серпня 2019 року, головував суддя Сергій Вовк.

Портнов вимагає відшкодування, майже 7 мільйонів гривень, від Міністерства юстиції та Держказначейства за нібито завдану шкоду його репутації.

Його адвокатка під час засідання 2 серпня заявила, що уряд Канади застосував санкції проти її підзахисного на підставі листа прокуратури від березня 2014 року, у якому написали неправду щодо причетності Портнова до порушень закону.

«Як ідеться в позовній заяві, тодішні заступники генпрокурора та посол України в Канаді в листуванні з канадським урядом називали його „підозрюваним“, через що він нібито потрапив до санкційного списку цієї країни. Хоча, за словами Портнова, на той час він не був підозрюваним у жодному провадженні», — переказують журналісти.

Водночас Ісаєвська сказала, що Портнов справді був у статусі підозрюваного, але недовго.

Представники Міністерства юстиції, Державної казначейської служби, Генпрокуратури та МЗС назвали позовні вимоги безпідставними й просили відмовити в позові.

У своєму Telegram-каналі Портнов наголосив, що не збирається стягувати кошти з українського бюджету, а планує дочекатися, коли Держказначейство стягне гроші із заступниці генерального прокурора Анжели Стрижевської, чиновників МЗС і посла України в Канаді Андрія Шевченка.

Генпрокуратура та Мін’юст у червні двічі заявляли про відвід судді Сергія Вовка, який ухвалив рішення на користь Портнова, мотивуючи це можливою упередженістю та наявністю проти судді кримінального провадження, проте обидві заяви були відхилені.

Андрій Портнов був радником Віктора Януковича у 2011—2014 роках, заступником глави АП Януковича, членом Ради Нацбанку України. У 2005—2010 роках був головним юристом команди Юлії Тимошенко.

Портнов виграв суд до ГПУ про захист честі, гідності та ділової репутації: суд визнав дії Генпрокуратури щодо Портнова «протиправними, весь обсяг інформації про нібито його причетність до трагічних подій на Майдані в лютому 2014 року недостовірним і невідповідним дійсності, зобов’язавши відновити його порушені права».

У 2014 році Портнова було внесено до санкційного списку ЄС, однак екс-посадовець отримав шенгенську візу у Швейцарії.

У 2015 році ГПУ оголосила підозру Портнову у тому, що він «незаконно заволодів» своєю викладацькою зарплатою, його було оголошено в розшук.

У жовтні 2015 року стало відомо, що Суд Європейського союзу, розташований у Люксембурзі, зняв санкції з Портнова, а Печерський райсуд Києва зобов’язав слідство припинити розшук Портнова.

Прокуратура Криму перевіряла інформацію про нібито причетність Портнова до постанови Верховної Ради Криму під час початку окупації півострова.

У березні 2018 року стало відомо, що покуратура відкрила справу за фактом можливого злочину Портнова. Провадження порушили статтею «державна зрада».

У свою чергу екс-перший заступник глави АП заявив, що буде судитися з СБУ, яка заявила про його державну зраду.

Вже в березні 2019 року суд визнав недостовірною інформацію про те, що прокуратура порушила, а СБУ буде розслідувати справу щодо Портнова за статтею державна зрада.

19 травня 2019 року екс-заступник глави адміністрації президента-втікача Віктора Януковича Андрій Портнов повідомив про повернення в Україну.

Після цього він почав подавати до Державного бюро розслідувань заяви зі звинуваченнями п’ятого президента України Петра Порошенка у скоєнні злочинів.

Сергій Вовк відомий як суддя, який у 2012 році засудив Юрія Луценка до чотирьох років за ґратами через нібито незаконне святкування Дня міліції в палаці «Україна». Згодом це рішення Європарламент назвав таким, що не відповідає міжнародним стандартам справедливого, прозорого та незалежного судового процесу.

Також суддя Вовк головував у колегії суддів, яка засудила до п’яти років колишнього виконувача обов’язки Міністра оборони Валерія Іващенка. Його визнали винним у зловживанні службовим становищем під час підписання у 2009 році санкції по реалізації Феодосійського судномеханічного заводу в Криму. Європейський парламент згодом визнав Іващенка засудженим з політичних мотивів.

Окрім того, в складі колегії у 2011 році Вовк розглядав справу про хабарництво в Державному центрі зайнятості. У директора Володимира Галицького при затриманні вилучили гроші й 30 кілограмів золота на 7 мільйонів гривень. Співробітники центру фігурували як співучасники, однак згодом їх визналивинними. Та колегія суддів вирішила повернути їм вилучене майно, зняти арешт з будинків, квартир, автомобілів і коштів на рахунках.

Суддю Вовка намагалися притягнути до кримінальної відповідальності й позбавляли суддівської недоторканності. Зокрема, за версією прокуратури Києва, у 2015 році суддя незаконно позбавив громадянина права власності на майно. Тоді Сергія Вовка тимчасово відсторонили, однак у 2016 році він повернувся на роботу.

133 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям