RSS

Суддя ВАКС Оксана Олійник залишила призупиненим слідство у справі мафіозі Бахматюка про заволодіння 1,2 млрд грн

марта 5, 2021

Вищий антикорупційний суд залишив призупиненим розслідування кримінального провадження про організацію мафіозі Олегом Бахматюком заволодіння 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту Національного банку України.

Таке рішення 2 березня 20121 рокуухвалила слідча суддя ВАКС Оксана Олійник, повідомляє Національне бюро розслідувань України.

«Скарги адвокатів підозрюваних на постанову детектива НАБУ про призупинення досудового розслідування – залишити без задоволення. Ухвала оскарженню не підлягає», – оголосила суддя.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили Бахматюку про підозру в організації заволодіння 1,2 млрд грн рефінансування НБУ. Пізніше апеляційна палата Вищого антикорупційного суду заочно взяла його під варту. Слідство з’ясувало, що в жовтні 2014 року ВіЕйБі банк, віднесений до категорії проблемних банків, звернувся до НБУ з клопотанням надати йому стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна. Хоча ВіЕйБі банк не подав всіх необхідних для цього документів (як програму фінансового оздоровлення банку, спрямовану на вирішення впродовж терміну користування стабілізаційним кредитом проблем ліквідності, поліпшення структури активів, дохідності, рентабельності тощо), правління Нацбанку, всупереч вимогам законодавства, надало позитивну відповідь.

При цьому вартість нерухомості, переданої в заставу НБУ, завищили майже в 25 разів шляхом складення підроблених звітів про оцінку. Експертиза під час досудового розслідування встановила, що реальна вартість заставленої нерухомості становить 72,62 млн грн попри 1,8 млрд грн, заявлених ВіЕйБі банком. Тим не менше, знаючи про завищену вартість заставного майна та відсутність усіх необхідних документів, службові особи НБУ надали 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту ВіЕйБі банку. Це на додачу до раніше вже отриманих від Нацбанку та не повернутих 3 млрд грн кредитів.

40 днів потому, у листопаді 2014 року, НБУ визнав ВіЕйБі банк неплатоспроможним. Стабілізаційний кредит у 1,2 млрд грн, отриманий від НБУ терміном на два роки, ВіЕйБі банк не повернув.

 

86 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям