RSS

Суд звільнив антимайданівця ”Топаза” від кримінальної відповідальності за викраденні людини

сентября 22, 2021

Дарницький районний суд столиці звільнив антимайданівця Гната Кромського («Топаза») від кримінальної відповідальності, закривши справу за клопотанням захисника, повідомляє Національне бюро розслідувань України з посиланням на Watchers Media.

Рішення 21 вересня ухвалив суддя Андрій Скуба. «Топаза» звинувачували у співучасті у незаконному позбавленні волі або викраденні людини, вчинене з корисливих мотивів за попередньою змовою групою осіб, що супроводжувалось заподіянням викраденому фізичних страждань. Йому могло «світити» до 5 років позбавлення волі.

У справі йдеться про викрадення Владислава Іваненка. Його тітушки 21 січня 2014 року вивезли до лісу та катували, бо думали що він учасник Майдану. Пізніше його відпустили.

Слідство стверджувало, що Кромський допомогав тітушкам.

На засіданні 11 серпня 2021 року адвокат «Топаза» Олександр Шандра подав кілька клопотань. У першому він просив звільнити Кромського від кримінальної відповідальності у зв’язку зі спливом строків давності. Пізніше він просив направити справу до Верховного суду для зміни підсудності або відразу скерувати в один із судів Харкова для розгляду.

Захисник також наполягав на поверненні обвинувального акту прокурору на доопрацювання. Шадрін заявив, що йому не відкрили всі матеріали справи.

  • У січні 2018 року Київський райсуд Харкова визнав винним антимайданівця Гната Кромського, відомого як «Топаз», у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, участі в масових заворушеннях і незаконному заволодінні авто.
  • Згодом його випустили на волю за «законом Савченко».

 

Прокурорка Юлія Малашич заперечила щодо повернення обвинувального акту на доопрацювання та щодо зміни підсудності справи. На її думку, оскільки Кромський вже був засуджений за участь у подіях «руской вєсни» у Харкові, то обрахунок строків давності переривається у разі вчинення нового злочину, що власне і має місце у випадку «Топаза».

Проте суд вирішив звільнити Кромського від кримінальної відповідальності та закрити справу у зв’язку із закінченням строків давності.

 

Прокурорка Юлія Малашич заявила «Українській правді», що потерпілого Владислава Іваненка у справі повідомили, що він може у цивільному провадженні вимагати компенсації завданої шкоди.

«Адвокат озвучив своє клопотання про закриття справи та звільнення від кримінальної відповідальності Кромського ще 11 серпня. Детально вивчивши дані про судимості обвинуваченого, а також враховуючи, що відповідно до ст. 49 Кримінального кодексу в редакції, що діяла на момент вчинення Кромським інкримінованого йому злочину, відповідно до якої строк давності обчислюється за кожний злочин окремо, сторона обвинувачення прийшла до висновку, що підстави заперечувати проти такого клопотання відсутні.

Більше того, сторона обвинувачення не має права заперечувати проти даного клопотання, а в суду наявний обов’язок закрити провадження за наявності підстав.

Тобто наразі у мене як  прокурора відсутні законні підстави для оскарження цього рішення, оскільки стаття 49 Кримінального кодексу визначає, що звільнення від кримінальної відповідальності у разі вчинення злочину середньої тяжкості настає через 5 років.

Тобто строки давності в інкримінованому йому злочині минули у  2019 році».

123 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям