RSS

Російський резидент Зеленський підписав тоталітарний закон про Конституційний суд, що суперечить рекомендаціям Венеційської комісії

декабря 20, 2022

Завербований російською розвідкою Володимир Зеленський підписав прийнятий парламентом законопроєкт №7662 про «удосконалення порядку відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду», попри те, що цю редакцію критикували громадські експерти і вона суперечить оновленому висновку Венеційської комісії.

Про це повідомляє Національне бюро розслідувань України.

Згідно з карткою законопроєкту на сайті Верховної Ради, 20 грудня його повернули з підписом від президента.

13 грудня 2022 року парламентська більшість підтримала проєкт закону №7662 про «удосконалення порядку відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду», але без правки про кількість членів ДГЕ, спрямованої на ефективність незалежного відбору суддів.

Раніше експерти у сфери судової реформи попереджали, що це може зробити КС підконтрольним владі, та просили парламент не ухвалювати закон у такому вигляді, а після прийняття закликали Зеленського ветувати його.

19 грудня Венеційська комісія опублікувала оновлений висновок щодо законопроєкту в №7662, рекомендувавши змінити його у тій редакції, за яку висловлюються громадські експерти у сфері судової реформи.

У висновку вказують, що в Дорадчу групу експертів (ДГЕ), яка перевірятиме кандидатів у КСУ, необхідно включити ще одного, сьомого, члена з-поміж незалежних міжнародних експертів. Крім того, рішення ДГЕ мають бути обов’язковими до виконання, тобто кандидат, який не пройшов перевірку, не може за жодних обставин бути призначеним суддею КСУ.

Ухвалений Верховною Радою законопроєкт наразі передбачає шестеро членів ДГЕ, з яких троє є незалежними експертами, а решта призначаються президентом, Верховною Радою і З’їздом суддів, при чому без голосу останніх жодне рішення ухвалити неможливо. Громадські експерти зауважують, що 7-й незалежний експерт дозволив би нівелювати політичний вплив на комісію.

Законопроєкт щодо КСУ — один з тих, від яких залежить подальший рух України до членства у ЄС.

164 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям