RSS

Закон про медіа — це закон про цензуру

декабря 23, 2022

На жаль, замість важливого медійного кодексу, можемо отримати закон про цензуру, з необмеженими правами Нацради, повністю залежної від
Банкової.
Лицемірство в тому, що керівництво ВР тягне цей законопроєкт як один із 7 пунктів- зобов’язань України як країни- кандидата в члени ЄС.
Але насправді проєкт закону отримав критичні висновки як з боку Єврокомісії, так і РЄ.
На погоджувальних радах я неодноразово закликала голову ВР оприлюднити ці висновки, аби колеги усвідомили, що проєкт не відповідає вимогам ЄС. Навпаки, наші партнери вказують на неприпустимість, недемократичність і неєвропейскість наділяти Нацраду невластивими повноваженнями, дозволяти без суду закривати канали, при цьому не забезпечивши її мінімальну незалежність.
Європейська Солідарність ще під час першого читання цього закону застерігала колег , що ці норми погіршать ситуацію зі свободою слова. І закликали допрацювати їх.
Також в законопроєкті багато контраверсійних норм щодо виборів і аудіовізуальної продукції. Що теж погіршить доступ учасників перегонів до медіа і узаконить нерівне й нетранспарентне висвітлення виборчого процесу.
Але зачистка медійного поля відбувається вельми технічно, влада загнала всіх в марафон, а хто пручався- того викинули з цифрового мовлення.
Й зараз в нас є всі шанси отримати замість розмаїття і плюралізму в ЗМІ суцільний канал «Рада» з тошнотворним пропагандистським контентом.
Мене щиро дивує мовчання самих журналістів.
Оприлюднюю висновки Єврокомісії до законопроєкту, прийнятому в першому читанні.
На жаль, до другого читання одіозні норми щодо всемогутньої Нацради не змінилися.
Прикро, що під прапором євроінтеграціі Україну відкидають в часи цензури і темників.
«ЄС» — чи не єдина фракція, яка не голосувала цей законопроєкт в першому читанні і зараз публічно намагається зупинити його найбільш одіозні норми.

Комітет свободи слова, очолюваний Шуфричем, взагалі самоусунувся від дискусії щодо законопроєкту про медіа. Це якесь суцільне безумство.

Ірина Геращенко, фейсбук

58 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям