RSS

Нардеп з БПП Вінник вимагає від уряду Гройсмана припинити поставки сировини на кримський завод «Титан»

сентября 13, 2018

torgivl-rus1

 

Народний депутат від фракції «Блок Петра Порошенка», секретар комітету з питань нацбезпеки і оборони Іван Вінник звернувся до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з пропозицією позбавити завод «Титан» в окупованому Криму української сировини.

Про це пише прес-служба партії БПП з посиланням на Facebook політика.

За словами Вінника, діяльність «Титану» в окупованому Криму загрожує національній безпеці України.

«Та мова навіть не про очевидну шкоду екології регіону, а про те, що завод „Титан“ та його власник – український олігарх Фірташ – є найбільшим платником податків окупаційній адміністрації РФ в Криму», — цитують у партії депутата.

Вінник зазначив, що Україна є одним із найбільших світових виробників ілменіту і українська руда може бути цікавою виключно кримському «Титану».

«Експорт з України відбувається в напрямку турецького порту Самсун, але, за дивним збігом обставин, судна, що вийшли з Одеси, після кількох годин перебування в турецьких водах, направляються або в російський порт Кавказ або в український Керч», — пояснив нардеп.

На його думку, це свідчить про те, що в інтересах національної безпеки потрібно зробити ілменітову руду предметом експортного контролю. Тобто,  митне оформлення в режимі експорту буде можливе виключно за наявності дозволу служби експортного контролю України.

Вінник розповів, що чинна процедура надання дозволів експортного контролю передбачає отримання висновку міжвідомчої комісії при Ради нацбезпеки та оборони з питань військово-технічного співробітництва та експортного контролю.

«Комісія має в своєму складі представників розвідорганів та спецслужб України, які, вочевидь, розкриють у своїх доповідях кінцевого вантажоотримувача та обґрунтовано будуть радити в інтересах національної безпеки відмовити у наданні дозволу на експорт руди, якщо вона є сировиною для Кримського „Титану“», — заявив політик.

Він додав, що ілменіт може отримати статус контрольованого товару шляхом внесення змін до постанови КМУ № 86 від 28.01.2004 року.

Вінник наголосив, що публічно звернувся до Гройсмана щодо необхідності вжиття термінових заходів для вирішення цього питання.

У ніч на 24 серпня 2018 року в окупованому Росією Криму, в місті Армянськ, де розташований завод «Титан», сталися викиди невідомої отруйної речовини, повідомляє Національне бюро розслідувань України.

Також на Херсонщині було зафіксовано хімічне забруднення через викиди.

Згодом кримський «Титан» призупинив свою роботу, а з Армянська вивезли всіх дітей шкільного і дошкільного віку.

6 вересня влада Херсонщини вирішила евакуювати дітей з населених пунктів Каланчацького та Чаплинського районів, які розташовані в зоні впливу виробничої діяльності кримського заводу «Титан», а також провести оздоровлення цих дітей в дитячих оздоровчих таборах області.

Жителям північних районів анексованого Криму й жителям півдня Херсонської області радять перебувати в приміщеннях або покинути небезпечну зону. Овочі й фрукти рекомендують промивати 2%-м мильно-содовим розчином.

Українська поліція наразі розглядає три версії забруднення повітря в окупованому Криму та на Херсонщині.

Перша – викид в атмосферу надлишків сірчистого ангідриду та оксиду сірки був здійснений у зв’язку з неправильною експлуатацією заводів, розташованих на півночі Криму («Титан», «Кримський содовий завод» та «Кримський бромовий завод»).

Друга версія – викид в атмосферу надлишків сірчистого ангідриду та оксиду сірки стався через пошкодження резервуарів з відходами на заводах «Кримський титан», «Кримський содовий завод» та «Кримський бромовий завод» під час здійснення військових навчань РФ.

Третя – викид в атмосферу надлишків сірчистого ангідриду та оксиду сірки здійснений РФ з метою створення масштабної інформаційної кампанії проти України для дестабілізації обстановки на півдні Херсонщини шляхом організації стихійних мітингів невдоволених екологічною ситуацією мешканців з обох сторін адмінкордону – з вимогами розблокувати дамбу на Північнокримському каналі та відновити подачу води до Криму.

87 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям