RSS

Де по-новому переховуються спільники кривавого екс-диктатора Януковича? Розслідування

января 27, 2015

brigada-Yanuk (1)

 

 

Незважаючи на кримінальні справи, санкції та міжнародний розшук, представники режиму Януковича спілкуються з пресою, отримують іноземне громадянство, засновують «благодійні» фонди та виграють процеси в українських судах.

Після розстрілів на Майдані у лютому 2014 року екс-президент Віктор Янукович втік до Росії. Згодом, після кількох прес-конференцій в Ростові-на-Дону, у грудні він дав інтерв’ю російському виданню «Аргументы и факты».

Тоді екс-президент-втікач заявив, що підозрює у розгоні студентів на Майдані Незалежності у ніч на 30 листопада 2013 року голову своєї адміністрації Сергія Льовочкіна. На думку Януковича, у грудні 2013 року йому загрожувала небезпека з боку протестувальників у Києві. Він також стверджував, що не виходив до майданівців, бо боявся «агресивних радикалів»

У січні 2015 року, через десять місяців після відповідного звернення України, Інтерпол оголосив  Януковича у міжнародний розшук. Його звинувачують привласненні, розтраті або зловживанні майном, вчиненому в особливо великих розмірах або організованою групою. Крім того, в ГПУ повідомили, що готують документи на екстрадицію з Росії Януковича та інших екс-високопосадовців.

За даними МВС, Росія не видасть Януковича, оскільки він разом з колишніми прем’єром Миколою Азаровим та генпрокурором Віктором Пшонкою отримали громадянство РФ і за російським законодавством не може бути екстрадований.

У січні екс-прем’єра України Миколу Азарова, який перебуває у міжнародному розшуку, бачили у приватній клініці «Медсі» у Москві. Про це у своєму блозі повідомив російський журналіст Сакен Аймурзаєв.

Він опублікував відео, на якому видно, як розшукуваний владою України та Інтерполом Микола Азаров йде по коридору клініки. При цьому він виглядає цілком здоровим і одягнений в діловий костюм.

Як відомо, 20 січня 2015 року за клопотанням Генпрокуратури Печерський райсуд Києва заочно заарештував екс-прем’єра Миколу Азарова. Крім того, Азарова оголосив в розшук Інтерпол – анкета екс-прем’єра розміщена в базі даних розшуку організації.

Екс-генпрокурора Віктора Пшонку та його сина Артема підозрюють в отриманні російського громадянства. Підставою для цього є їхній позов до Європейського суду у Люксембурзі з вимогою анулювати санкції, запроваджені проти них Радою Європейського Союзу на початку березня.

У базі даних Європейського суду, яка містить інформацію про всі прийняті до розгляду справи, внесені, зокрема, дані про громадянство позивачів. У файлах Віктора і Артема Пшонок у графі «громадянство» значиться: Russia.

За деякими даними, обидва Пшонки вже давно мають російські паспорти, адже вони не підпадають під закон про спрощене надання громадянства РФ і могли його набути завдяки спеціальному указу президента РФ Владіміра Путіна. Протягом останніх місяців перед поданням Пшонками позову такого указу Путіна не було.

Крім того, за деякими даними, в грудні 2014 року в Україні побував колишній перший віце-прем’єр Сергій Арбузов. Напередодні Печерський районний суд незаконно зняв арешт з рахунків Арбузова.

У січні адвокат Арбузова заявив, що сам екс-посадовець наразі перебуває в РФ, однак «дуже хоче» повернутися в Україну. За словами адвоката, Арбузова стримує той факт, що він наразі оголошений в розшук і одразу після закриття справи він повернеться. Зокрема, на 22 січня було заплановане засідання у справі Арбузова, однак його перенесли.

Як відомо, Генпрокуратура звинувачує екс-посадовця у присвоєнні та розтраті майна, зокрема, під час створення телеканалу «БТБ,» який фінансував Нацбанк. Захист вважає, що злочину тут немає, відтак вимагає зняти всі звинувачення.

16 січня в окупованому Росією Криму екс-міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко презентував так званий благодійний фонд «Юго-восток». Презентація «символічно» відбулася у день заснування спецпідрозділу «Беркут».

Сам захід відбувся у Севастопольському інституті банківської справи, і включав в себе виставку картин і фоторобіт «Погляд художників Південного Сходу» та концерт. Організатори анонсували участь так званого «керівництва» Криму та Севастополя.

Тоді ж Захарченко зізнався, що отримав громадянство Росії.

«Я отримав паспорт громадянина Російської Федерації», – заявив він, додавши, що не відмовлявся від українського громадянства.

Подвійне громадянство є порушенням українських законів.

Як відомо, тимчасова слідча комісія (ТСК) Верховної Ради з питань розслідування протиправних дій правоохоронних органів і окремих посадових осіб під час масових акцій протесту в Києві дійшла висновку, що колишній очільник МВС Захарченко створив організоване злочинне угруповання на базі силових структур. ГПУ підозрює його у скоєнні низки злочинів. Зокрема, за даними СБУ, Захарченко може брати участь у фінансуванні терористів на Донбасі.

Крім того, в Генпрокуратурі заявляли, що колишній глава МВС Захарченко намагався змістити з поста митрополита Київського і всієї України Володимира (Сабодана), і організував за митрополитом стеження протягом подій на Майдані.

За даними ГПУ, колишній голова Служби безпеки Олександр Якименко, якого вважають головним підозрюваним у справі про розстріл активістів на Майдані, також перебуває в Севастополі, на території окупованого Криму.

Як відомо, Якименко входить до групи екс-високопосадовців часів Януковича, оголошених в розшук, однак станом на 27 січня його анкети в базі розшуку Інтерполу немає.

Крім того, у січні з’явилася нова інформація про колишнього міністра доходів і зборів Олександра Клименка. Зокрема, 26 січня Печерський райсуд Києва зобов’язав нинішнього голову ДФС Ігоря Білоуса і низку українських ЗМІ спростувати окремі його висловлювання про Клименка.

Таким чином суд задовольнивпозов екс-міністра про захист честі, гідності, ділової репутації та спростування недостовірної інформації у трьох інтерв’ю, опублікованих у травні, липні та вересні 2014 року. Як наголошується в рішенні суду, йшлося про фразу «роками знищував митницю як таку» і «… корупцію, яку він переміг по-своєму».

Крім цього суд зобов’язав Білоуса, ДФС і три ЗМІ виплатити на користь Клименка по 48,72 гривень. Суддею в справі виступав нелюстрований Сергій Вовк.

Як відомо, Генпрокуратура встановила, що через зловживання владою Клименком держбюджету завдано понад 6 мільярдів гривень збитків. Крім того, Клименка оголосили в розшук.

Щодо наймолодшого українського олігарха – Сергія Курченка, протягом останніх місяців надходило кілька звісток про зміну ним громадянства. Зокрема, у жовтні в СБУ заявили, що Курченко переховується в РФ і вже отримав російський паспорт.

Наприкінці листопада, сербські ЗМІ повідомили, що успішний бізнесмен часів Януковича отримав

1 960 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям