RSS

На ліках для МОЗу «Людмила-фарм» натендерила по-новому 1,26 млрд грн

февраля 17, 2015

tender-MOZ-500x338 (1)

 

Компанією, яку СБУ підозрює у нанесенню держбюджету збитків на 1,26 млрд гривень через завищення цін на ліки, виявилось ТОВ «Людмила-фарм».

Про це пише Леся Павелецька у «Діловій столиці» з посиланням на джерело з фармацевтичного ринку.

«Встановлено, що службові особи одного з найбільших дистриб’юторів фармацевтичної продукції постачали ліки на замовлення МОЗ України за цінами, завищеними на 20-40%. Для цього до документів, необхідних для митного оформлення товарів, вносились завідомо неправдиві відомості», – повідомила прес-служба СБУ.

Таким чином, в СБУ вважають, що виробники за потурання чиновників МОЗ у 2012—2014 роках отримували надприбутки в обхід встановленій законодавством 10% граничної надбавки на оптові ціни на ліки та вироби медпризначення.

За даними «Ділової столиці», схема роботи «Людмили-Фарм» та інших крупних підрядників МОЗу полягає у наступному.

У договорі між імпортером і виробником вказується визначена ціна на препарати, яка у подальшому фігурує в митних документах і реєструється у Держінспекції по цінам. По суті ця ціна є «чесною», що може підтвердити фірма-виробник по запиту правоохоронців.

Насправді існує ще одна угода — так звана «кредит-нота», по умовам якої виробник надає фірмі-імпортеру як крупному покупцю товарну знижку на 20-40% від суми основного замовлення. Відтак постачальник МОЗу замість 10-відсоткової отримує щонайменше 30-відсоткову націнку.

«Самі транснаціональні компанії не тільки дуже добре знають про цю схему, але і активно беруть у ній участь, отримуючи свою долю прибутку», — пише видання.

Як відомо, у останні роки «Людмила-фарм» була найбільшим постачальником фармпрепаратів для МОЗ. У 2011 році фірма отримала підряди на 337,69 млн грн., у 2012-му — на 421,31 млн грн., 2013-му — на 391,14 млн грн., 2014-му — на 584,74 млн грн.

Сума показників за 2012—2014 роки приблизно відповідає загальній сумі збитків, які фірмі інкримінують у СБУ.

1 814 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям