RSS

Навіщо Наливайченко подарував Медведчуку повну недоторканність

апреля 16, 2015

Nalivaichenko1

 

Голова СБУ визнав, що так нічого і не «накопав» на кума Владіміра Путіна, відтак російська п’ята колона отримала повний карт-бланш.

СБУ не змогла знайти доказів причетності Віктора Медведчука до злочинів проти євромайданівців. Про це керівник спецслужб Валентин Наливайченко заявив сьогодні на засіданні антикорупційного комітету Верховної Ради. Крім того голова СБУ похвалив українського кума російського президента за «позитивну роботу» в організації обміну полонених. В цій новині не вистачає хіба що великого букету яскраво червоних троянд та урядової грамоти, які під звуки фанфар міг би вручити Віктору Медведчуку один з заступників Наливайченка. Власне, такі гучні компліменти на адресу лідера проросійського «Українського вибору» можуть означати лише одне: Медведчук отримав повну політичну та юридичну недоторканність. Хоча інформаційний привід, який був обраний для оформлення такого імунітету, є очевидною маніпуляцією. Залишилось з”ясувати, яку ціну і кому за такий бонус заплатив сам Медведчук.

Реверанси голови СБУ на адресу лідера «Українського вибору» стали вже другим «прогином» Валентина Наливайченка перед Віктором Медведчуком. Вперше Валентину Олександровичу довелося червоніти перед кумом Путіна в 2008—2009 роках. Тоді Наливайченко програв Медведчуку кілька судових процесів і був змушений визнати, що озвучені ним раніше звинувачення екс-глави адміністрації Кучми в підкупі виборців на столичних виборах 2008 року, є наклепом. Тому й не дивно, що після перемоги Євромайдану Наливайченко встиг звинуватити в різних злочинах багатьох політиків і колишніх державних діячів, але тільки не Медведчука. Більше того, наприкінці минулого року саме з ініціативи керівництва СБУ кум російського президента став гарантом в переговорному процесі щодо обміну військовополонених, ким він і залишається досі. Хоча, за свідченнями багатьох волонтерів, обмін полоненими в останні місяці серйозно забуксував і саме через Медведчука, який використовує цю болючу тему для особистого піару.

З іншого боку викликає відверте здивування, чому Валентин Наливайченко заявив, що Віктор Медведчук не причетний саме до злочинів проти євромайданівців. Адже очевидно, що ця персона не могла мати прямого відношення до тих трагічних подій в принципі. В цьому не було ніякої потреби. Хоча б тому, що в діючій в той час структурі правоохоронних органів, в тому числі і серед найвищих чинів, і так вистачало агентів Кремля, які могли віддавати чи виконувати потрібні для загострення ситуації накази. Натомість, більш вірогідно, що структури Медведчука можуть бути причетні до організації та координації діючих в Україні сьогодні проросійських груп в різних куточках країни. В тому числі і з радикальним ухилом. Іншим словами – до роботи п”ятої колони Москви в нашій державі з усіма відповідними наслідками. Так це чи ні, якраз і мав з”ясувати Валентин Наливайченко і очолювана ним СБУ, але аж ніяк не те, чи мав Медведчук та його люди відношення до злочинів на Майдані. Тим більше, що, як випливає з нещодавнього висновку Ради Європи, СБУ не займається розслідуванням справ, пов”язаних з масовими вбивствами в центрі Києва. Це прерогатива Генпрокуратури та МВС.

Зважаючи на це, заява Наливайченка по Медведчуку виглядає банальним відбілюванням скандальної політичної персони. Адже публічне визнання непричетності кума Путіна до найбільш резонансної трагедії автоматично робить його невинним і по іншим можливим статтям звинувачення. У зв”язку з цим виникає закономірне питання: чим лідер «Українського вибору» заслужив таку високу честь?

Цілком можливо, що недоторканність Медведчука була однією з основних умов в торгах між керівництвом України та Росії, наприклад, в Мінську в лютому минулого року. Власне, залучення скандального політика до переговорного процесу по обміну військовополоненими є яскравим тому підтвердженням. Але якщо так, то з ким тоді воює Наливайченко та вся СБУ? Виходить, що проросійські елементи, які діють в Україні поділяються на дві категорії: тих, яких можна відловлювати та знешкоджувати, і тих, які мають особливий привілейований статус, що дозволяє їм плодити і підтримувати представників першої категорії. Це замкнуте коло, в яке загнав себе Валентин Наливайченко і яке в підсумку може стати для нього кар”єрною пасткою.

Дмитрий Буковский, Національне бюро розслідувань України

1 741 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям