RSS

У Конча-Заспі з ділянки для дитячого табору зробили комплекс апартаментів для чиновників. Відео

марта 25, 2016

Koncha-Zaspa1

Після того як табір викупили землю було оформлено в оренду під “обслуговування дитячого оздоровчого табору”, у 2008 році розпочалося будівництво, в результаті, збудували житловий комплекс для “мажорних” чиновників. Про це повідомляє Національне бюро розслідувань України.

На землі у елітному поселенні під Києвом Конча-Заспі, яка передбачалася для державного дитячого табору, побудували житло для начальника Управління держохорони та колишнього міністра оборони Валерія Гелетея, дочки екс-прокурора Києва Анатолія Мельника, нардепа Сергія Лабазюка, дружини колишнього очільника Головного слідчого управління МВС Василя Фаринника та інших можновладців і їхніх родичів.

На початку 2000-х років на цьому місці був дитячий оздоровчий табір заводу ВАТ “Київгума”. Завод табір продав, новий власником стало підприємство з аналогічною до заводу назвою – ЗАТ “Київгума”, співзасновником та першим директором якого був такий собі Сергій Шевченко. Тепер же та ділянка на офіційному сайті характеризується як “Апартаменти в сосновому лісі” або “Житло класу “Бізнес Плюс”.

Після викупу табору понад 9 гектарів рекреаційної землі під ним перебували в комунальній власності, Шевченко орендував ту ділянку з метою побудови оздоровчого дитячого табору сімейного типу. Згодом було затверджено план. У 2008 році розпочалися будівельні роботи, однак, в результаті, вийшов не табір, а комплекс із півсотні приватних будинків, розповідає журналістка Леся Іванова у сюжеті для програми антикорупційних розслідувань “Наші гроші”.

Володимир Прокопів – донедавна голова Земельної комісії, а нині секретар Київради – пояснює: “Київська міська рада давала дозвіл, приймала рішення надати ділянку з цільовим призначенням “для експлуатації та обслуговування дитячого табору”. Згідно з державним земельним кадастром – це землі рекреації, і будувати там житлові будинки аж ніяк не можна.  Якщо там мають бути житлові будинки, то цільове призначення має бути “для будівництва та експлуатації житлового будинку і господарських споруд”. Це кардинально різні речі – між землями рекреації і землями громадської забудови”.

Сам Шевченко порушень зі свого боку не бачить. Тим більше, якщо вся забудова пройшла з дозволу вищих інстанцій. Власниками апартаментів виявились люди не з бідних.

Один  з перших будинків на в’їзді належить колишньому міністру оборони, а нині очільнику Управління держохорони (УДО) Валерію Гелетею. За словами забудовника, Гелетей захотів тут оселитись вже після затвердження плану містечка. Вільних місць не лишалось, тож довелося залізти на територію лісопарку “Конча-Заспа”.

Згідно із судовим реєстром право власності на цей будинок Гелетей посвідчував через судовий позов аж 2012 р., коли вже не був на державній службі, а працював віце-президентом “Авант-Банку”, пов’язаного з колишнім генпрокурором Віталієм Яремою.

Матеріали справи показують, що будинок було зведено набагато раніше, коли Гелетей ще був на держслужбі. В судовому рішенні також фігурує сума інвестицій, необхідних для реалізації проекту – 3,90 млн грн. Та в забудовника грошей не знайшлось, й очільник УДО  будував маєток за свої. Будівництво було завершено у серпні 2009, майже за місяць після того, як Гелетея звільнили з УДО. При цьому, до того моменту Гелетей усе життя був на держслужбі та ні він сам, ні його дружина, ні двоє його синів бізнесу не мали.  Ще одна цікава деталь: згідно з матеріалами суду, БТІ виготовило техпаспорт на нежитловий будинок. Житловим він став уже після вказаного судового рішення.

Сам Валерій Гелетей відмовився спілкуватися з журналістами.

Єдиний на території будинок із приватним озером по договору дарування від жовтня 2013 р. записаний на Дар’ю Черновську, дочку екс-прокурора Києва Анатолія Мельника, який  все життя служив у прокуратурах. Утім, коментувати походження майна Дар’я Черновська у “Французському містечку” відмовилась.

Будинок на 593 квадрати належить судді Вищого господарського суду Ірині Кондратовій. Її батько Дмитро Притика 15 років очолював той же Вищий госпсуд.  Кондратова розповідає, що будинок придбала за кошти від продажу частки в бізнесі, котрий мала ще до того, як стала суддею. Тож до фінансування питань немає. Також правник запевняє: буцім, не знала, що за документами її будинок – дитячий оздоровчий комплекс.

“Частину документів ми не бачили. Частину показували – частину не показували, казали одне, вийшло по-іншому”, – сказала суддя. Себе Кондратова у цій історії називає скоріше потерпілою і розповідає, що навіть добудовувати довелось власними силами.

У будинку площею 650 квадратних метрів планує оселитися нардеп Сергій Лабазюк. Маєток він придбав у 2014 р., вказавши у декларації навіть ціну покупки – 2,3 мільйони гривень. І зазначив, що це житловий будинок. Хоча по документах тут – “житловий корпус в оздоровчому комплексі”. І нічого незаконного в цьому нардеп не бачить: “Ні, мене не здивувало таке призначення, тому що на території нашої держави є дуже багато різних форм власності. Тому, коли я купував нерухомість, я перед тим проконсультувався, і ця нерухомість є цілком законною”, ­– стверджує нардеп Лабазюк.

Нерухомість у “Французькому містечку” також мають: Неля Трунова, дружина колишнього заступника Анатолія Мельника по прокуратурі м.Києва, пізніше Дніпровського екологічного прокурора та прокурора Одеської області, Галина Фаринник – дружина колишнього очільника Головного слідчого управління МВС  Василя Фаринника, Олена Шелудченко й Ольга Троян – відповідно дружина й дочка екс-глави НАК “Нафтогаз” Володимира Шелудченка,  Олег Рафальський – син Олега Рафальського, екс-заступника глави адміністрації президена Сергія Льовочкіна.

Водночас невідомою залишається доля частини землі під комплексом, яка досі належить місту. Ліквідатор “Київгуми” просуває в Київраді проект, згідно з яким вид використання земельної ділянки має бути змінений і на ній мають дозволити будівництво, експлуатацію та обслуговування таких об’єктів рекреаційного призначення як “дачі”. Усе робиться пост-фактум, адже тут усе вже давно збудовано житло. Саму ж цільну земельну ділянку пропонують розкроїти на низку маленьких, ділянки під будинками передати у власність мешканців містечка, решту лишити в оренді “Київгуми. Безоплатно приватизувати хочуть 1,75 гектара.

Сьогодні ринкова вартість сотки землі в Конча-Заспі – понад 200 тисяч грн. Тобто у разі приватизації Київ подарує мешканцям “Французького містечка” земельний актив на суму близько 36 мільйонів гривень.

888 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям