RSS

#Ахметов планує привласнити 6 українських енергокомпаній. Подробиці

апреля 13, 2016

Ahmetov-separ2-500x334

 

Мова йде про Дніпроенерго, Західенерго, а також Донецькобленерго, Дніпрообленерго, Київенерго і Крименерго, повідомляє Національне бюро розслідувань України.

Депутат фракції «Блок Петра Порошенка» Сергій Лещенко припускає, що олігарх Рінат Ахметов спробує взяти під одноосібний контроль шість енергетичних компаній.

«На початку квітня у газеті „Цінні папери України“ було опубліковано шість оголошень про проведення зборів акціонерів на шести підприємствах енергетичної галузі. 4 з них – це обленерго, ще 2 – це компанії енергогенерації, тобто теплові електростанції», — сказав Лещенко під час брифінгу.

«Ці назви у всіх на слуху. Це Дніпроенерго, Західенерго, а також Донецькобленерго, Дніпрообленерго, Київенерго і Крименерго. У всіх цих компаніях Рінат Ахметов володіє контрольним пакетом акцій, а 25% належать державі», — уточнив Лещенко.

Депутат уточнив, що тоді «не треба проводити приватизаційний конкурс, не треба проводити аукціон із підвищення ціни, не треба буде взагалі проводити відкритої приватизації, оскільки закон про акціонерні товариства, стаття 7, чітко вказує, що той акціонер приватного акціонерного товариства, який присутній разом із тим, який продає, має пріоритетне право купити – за ціною, яку визначить оцінщик».

«Оцінщика буде призначати Фонд державного майна, в якому віднедавна заступником керівника працює помічник Ігоря Кононенка (депутат БПП – ред.)», — наголосив Лещенко.

«Таким чином, у 6 стратегічних підприємствах енергетичної галузі державний пакет акцій розмірі 25% не буде приватизовано на відкритих торгах – і це дозволить Ахметову уникнути необхідності платити велику вартість», — пояснив він.

«І у цих підприємствах не з’явиться інший акціонер, таким чином Ахметов не отримає всередині підприємств, які він уже контролює, інших акціонерів, які будуть створювати йому проблеми, заважати його планам, проектам тощо», — додав депутат.

Лещенко наголосив, що усе це відбувається кулуарно, широкий загал про це нічого не знає.

«Закликаю всіх дуже прискіпливо слідкувати за руками, які будуть робити цю оборудку. Чи будуть збори акціонерів із 18 квітня, як там буде голосувати держава, яка має на зборах свої представників – і ці люди будуть визначати, чи перейменовувати ці підприємства в приватні і, відповідно, чи давати зелене світло для приватизації цих підприємств без конкурсу, за ціною оцінки, яку визначить ФДМ під контролем Ігоря Кононенка», — сказав він.

У березні Антимонопольний комітет України в результаті комплексного дослідження виявив структурні ознаки колективної монополії у складі трьох суб’єктів: «Енергоатома», групи компаній «ДТЕК» та «Укргідроенерго».

Найбільший приватний український енергетичний холдинг ДТЕК, який контролює бізнесмен Ринат Ахметов, в 2015 році збільшив чистий збиток в порівнянні з 2014 роком майже в два рази, — до 37,399 млрд грн з 19,648 млрд грн.

868 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям