RSS

Генпрокурор Луценко оголосив Януковичу підозру у державній зраді

ноября 28, 2016

aresht-Yanuk1-500x500

 

Генеральний прокурор Юрій Луценко оголосив підозру екс-президенту Віктору Януковичу у державній зраді й поплічництві Російській Федерації в агресії проти України. Про це повідомляє Національне бюро розслідувань України.

Відповідну підозру він озвучив у Святошинському райсуді Києва після оголошення перерви, доки Янукович перебуває на відеозв’язку з суду в Ростові-на-Дону Російської Федерації.

За словами Луценка, зміст підозри оголошується усно, а саме повідомлення вже надіслано на всі відомі адреси Януковича. Підозру також вручили адвокату екс-президента.

«Як генеральний прокурор я звертаюся до Януковича Віктора Федоровича у відповідності до вимог статей 111 і 278 і глави 11 Кримінально-процесуального кодексу і повідомляю, що Ви, Янукович Віктор Федорович, підозрюєтеся у вчиненні державної зради, пособництва представникам владі Російської Федерації в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України, порушення порядку, установленого Конституцією України, та ведення агресивної війни», – заявив Луценко.

Тобто йдеться про злочини, передбачені частиною 1  статті 111, частиною 5 статті 27, частиною 3 статті 110, частиною 2 статті 437 Кримінального кодексу, уточнив він.

«Враховуючи те, що Янукович перебуває за межами України, не прибуває на виклики, фактично переховується від правоохоронних органів, зміст підозри оголошується усно, а саме повідомлення про підозру сьогодні, годину назад, надіслано на всі відомі адреси проживання та останнього перебування Януковича, а також після закінчення мого виступу буде вручено адвокату останнього», – сказав він.

Підозру склав сам Луценко у кримінальному провадженні, яке розслідує військова прокуратура:

«Янукович підозрюється в тому, що 1 березня 2014 року, будучи громадянином України, перебуваючи у невстановленому місці на території Російської Федерації, діючи умисно… вчинив державну зраду, а також з метою сприяння Російській Федерації та її представникам у порушенні суверенітету і територіальної цілісності України, сподіваючись отримати підтримку та захисті від представників влади РФ для подальшого тривалого проживання у цій країні та уникнення кримінальної відповідальності в Україні, формування уявлення про легітимність дій представників влади і службових осіб Збройних сил РФ, надання видимості законності вторгнення та окупації підрозділами ЗС РФ території півострову Криму… склав, підписав та звернувся з письмовою заявою до президента РФ з проханням використати збройні сили цієї держави на території України»

Цим Янукович «надав іноземній державі та її представникам допомогу у проведенні підривної діяльності проти України, а також сприяв представникам влади і службовим особам ЗС РФ у веденні агресивної війни проти України та вчиненні умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, що призвело до тяжких наслідків у вигляді порушення суверенітету та територіальної цілісності України – а саме окупації Криму та завдання збитків державі Україна внаслідок втрати об’єктів державної власності на загальну суму у понад 1 трильйон 80 мільярдів гривень», уточнив Луценко.

Він наголосив, що одночасно представники військової прокуратури вручають цю підозру адвокату Януковича Віталію Сидоренку, а екс-президент має певні процесуальні права як підозрюваний у державній зраді.

«А тепер не як генеральний прокурор. Я звинувачую Януковича як українець у тому, що він відкрив двері агресивній війні проти нашої держави. У тому, що він зруйнував суверенітет держави, якій присягав на Конституції. У тому, що в результаті було вбито 2 263 військовослужбовців України, 8 394 (бійців) поранено, 1 мільйон 700 біженців. Не облікована кількість біженців і поранених цивільних – це все на совісті того, хто сміє сьогодні брехати в очі українському народу», – заявив Луценко.

«На все настане час розплати», – додав він.

544 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям