RSS

Цигарковий дефіцит: чому кіоски і магазини залишилися без тютюну? Розслідування

мая 10, 2017

cigarki1

 

Полиці з тютюновими виробами практично пусті, а деякі підприємці взагалі закривають торгові точки. Така ситуація по всій країні, склалася через боротьбу Антимонопольного комітету України та Генпрокуратури з російським монополістом-постачальником сигарет «TedisUkraine», повідомляє Національне бюро розслідувань України.

Із усього асортименту тютюнових виробів – лише кілька марок, переважно найдешевші, без фільтру. Продавчиня Людмила, яка працює в одному з черкаських кіосків, скаржиться: покупці часто обурюються на відсутність асортименту. Каже: остання поставка продукції надходила більше двох тижнів тому. Відтоді допродують залишки, яких вже майже не лишилося. І якщо ситуація не зміниться в найближчі дні, то власник закриватиме торгову точку.

Із усього асортименту тютюнових виробів – лише кілька марок, переважно найдешевші, без фільтру. Продавчиня Людмила, яка працює в одному з кіосків, скаржиться: покупці часто обурюються на відсутність асортименту. Каже: остання поставка продукції надходила більше двох тижнів тому. Відтоді допродують залишки, яких вже майже не лишилося. І якщо ситуація не зміниться в найближчі дні, то власник закриватиме торгову точку.

«Раніше було п’ять компаній, які були офіційними представниками тютюнових фабрик. Тоді, якщо не було продукції в однієї компанії, брали в іншій. Зараз у нас є російський монополіст – компанія „Мегаполіс“, яку перейменували у „Тедіс Україна“. По всьому світові на господаря цієї компанії введені санкції, тому що він спонсорує війну на Донбасі, в тому числі спонсорував захоплення Криму. У нього є два збройних заводи в Росії, які випускають зброю. На його іноземні рахунки накладені арешти. У нас же в Україні протягом двох років зберігалася його монополія. Сигарет, окрім як в „Мегаполісі“, придбати не можна було», – розповідає підприємець Олег Лисак, який має відношення до торгівлі тютюном у Черкасах.

Підприємці написали вже близько двох десятків заяв у Генпрокуратуру та Антимонопольний комітет з вимогою розібратися з цим підприємством, яке порушує монопольне законодавство. Однак результат був нульовий. Взялися за компанію «Тедіс Україна» лише нещодавно: у грудні 2016 року Антимонопольний комітет звинуватив компанію в монополії на ринку та в завищенні цін на цигарки, оштрафувавши на 431 мільйон гривень. З них монополіст вже сплатив 300 мільйонів гривень. Далі за «Тедіс» взялася Генпрокуратура, яка з березня розслідує цю справу.

Доки триває розслідування, тютюновий монополіст обмежив поставки тютюну по всій країні. Разом з тим, деякі торгові мережі купують сигарети через посередника, але ті в свою чергу все одно закуповують їх у тієї ж компанії-монополіста.

«У сигаретних кіосках, зрозуміло, тютюн – це основний товар, тому зараз зарплату платити немає чим. Я знаю трьох підприємців, які збираються закриватися. Ті торгові точки, в яких сигарети – не основний товар, ще якось витягують, – каже підприємець. – Я думаю, монополіст в результаті залишиться. Більше того, не виключено, що багатомільйонні штрафи і втрати з продажів можуть стати приводом для чергового подорожчання тютюнової продукції».

262 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям