RSS

Обмін валют і купівля нерухомості: за українцями по-новому пильно стежитиме уряд Гройсмана

января 25, 2018

Groisman-Volodimir10-500x448

 

Уряд Гройсмана суттєво розширив перелік суб’єктів первинного фінмоніторингу (установи, які зобов’язані перевіряти своїх клієнтів), повідомляє 40ka.info.

Це одне з головних, але не єдине нововведення, яке випливає з проекту реформування системи фінансового моніторингу, що презентував Мінфін.

Так, до нинішніх банків, страхових компаній, нотаріусів і юристів, лотерейщиків, платіжним організаціям і системам додали ще й небанківські обмінні пункти, а перелік спеціальних суб’єктів первинного фінмоніторингу доповнили такими особами: податкові консультанти, ріелтори, торговці за готівку ювелірними виробами, дорогоцінними металами і камінням, а також особи, які надають послуги зі створення, забезпечення діяльності або управляють юридичними компаніями.

Простіше кажучи, стежити за українцями стануть ще й при покупці квартир і будинків, ювелірки і навіть при обміні більш-менш великих сум валют. Ліміт операцій, правда, збільшили – з 150 тис. грн до 300 тис. грн.

Підозрілими операціями слід вважати: всі операції, аналіз яких не дозволяє однозначно встановити правомірність їх проведення; транзакції, які не мають очевидної економічної доцільності, законної мети, не відповідають суті діяльності та фінансовому стану її ініціатора; операції, які мають ознаки дроблення з метою уникнути фінансового моніторингу; операції, пов’язані з виведенням за кордон доходів від корупційних злочинів.

Змінили і інші ліміти. Ювелірів хочуть зобов’язати стукати на клієнтів при покупках на суму понад 40 тис. Грн. Страховикам слід проводити перевірку людини при виплатах більше 30 тис. Грн (раніше – 5 тис. Грн). А лотерейщикам і букмекерам доведеться зажадати з клієнта паспорт і код для кожної ставки понад 5 тис. Грн.

А якщо операція, наприклад виграш, перевищить суму в 30 тис. грн, про неї потрібно буде доповісти суб’єкту фінмоніторингу.

263 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям