RSS

Намагання обмежити діяльність журналістів у парламенті не відповідає законодавству, — медіа-юрист Алі Сафаров

августа 8, 2018

07-06-2002-za-vilnu-presu

 

Намагання обмежити діяльність журналістів у Верховній Раді не відповідає ані українському законодавству, ані міжнародному. Депутати – це посадові особи і виконують відповідні функції – і місцем їх роботи є Рада, в тому числі – її кулуари.

Про це заявив юрист та медіа-експерт Алі Сафаров, повідомляє Національне бюро розслідувань України.

Зазначимо, регламентний комітет ВРУ має намір заборонити журналістам знімати депутатів у Раді без їхньої згоди. Також пропонує вилучати у журналістів відеозаписи, зроблені в стінах парламенту, якщо присутні на них народні обранці особисто не давали дозволу на таку зйомку, або виступили проти неї, і таки обмежити представникам медіа доступ до кулуарів парламенту.

«Європейський суд з прав людини прямо передбачає, що навіть якщо якась інформація про посадову особу, про політика є закритою персональною інформацією, а журналісти її розповсюджують, то вони діють правомірно, — зазначив він. — Адже значно ширшими є повноваження журналістів щодо політиків саме через велику суспільну вагу дій політиків не лише на робочому місці, а й в інших місцях. Суспільство має розуміти, чи можна довіряти такому політику».

За словами експерта, депутати ж не завжди усвідомлюють, що не можна журналіста притягати до відповідальності, зокрема й кримінальної, якщо він розповсюджує інформацію про злочин — навіть якщо про злочин свідчить смс-повідомлення із переписки депутата у Раді, адже така інформація є суспільно значимою. Оскільки тут її користь перевищує шкоду, завдану особисто депутату. Це прямо передбачено Законом «Про доступ до публічної інформації».

«Якщо ж комусь із депутатів не подобається, що написав журналіст, він може звернутися до суду зі спростуванням тієї інформації. Проте таке звернення не означає, що журналіст у чомусь винен», — додав Алі Сафаров.

137 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям