RSS

ЄСПЛ назвав 4 ознаки політичного переслідування опозиції

июня 29, 2019

ЄСПЛ у справі «Рашад Хасанов та інші проти Азербайджану» дійшов висновку про порушення ст. 5 (Право на свободу та особисту недоторканність) та 18 (Межі застосування обмежень прав) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

Як повідомляє «ECHR.Ukrainian Aspect», активісти були заарештовані за звинуваченнями у володінні наркотиками та коктейлями Молотова, sprotiv.org.

Також їх було звинувачено в плануванні підбурювання до насильства та заворушень. Активісти безуспішно подали апеляції проти рішень про тримання під вартою. Також вони стверджували про політично мотивовані звинувачення.

Суд у Страсбурзі встановив принаймні чотири (достатні) ознаки політичного переслідування заявників, як представників опозиції:

1. Поспішні публічні заяви чиновників з оцінкою (кваліфікацією) подій, які розслідуються правоохоронними органами. ЄСПЛ звернув увагу, що вже на наступний день після затримання активістів, Генеральною прокуратурою було зроблено публічну заяву, яка, зокрема, містила твердження про те, що «нещодавно деякими радикальними деструктивними силами були зроблені незаконні спроби підірвати суспільно-політичну стабільність, встановлену в країні». У цій заяві, на думку суддів Євросуду, простежується націленість правоохоронних органів на громадську організацію, а саме намагання з самого початку кримінального провадження, розпочатого у зв’язку з виявленням наркотичних речовин та двадцяти двох коктейлів Молотова в квартирах двох

заявників, встановити зв’язок з діяльністю цієї організації.

2. Фактична дискредитація (бездоказова публічна оцінка діяльності) опозиційної організації. За декілька днів до затримання активістів представники органів прокуратури без будь-яких підстав і доказів описували діяльність громадської організації як незаконну. У зв’язку з цим Суд зазначив, що органи прокуратури мали намір зобразити організацію та її членів як «руйнівні сили» та організацією, яка здійснює «незаконну діяльність», посилаючись виключно на той факт, що було виявлено наркотичні речовини та коктейлі Молотова в квартирах двох її членів. Проте, матеріали справи не демонструють, що органи прокуратури мали об’єктивну інформацію, яка викликала підозру щодо громадської організації та членів її правління на момент подання цих тверджень.

3. Приниження значення та фактичне ставлення до опозиції. Представники держави заявляли у ЄСПЛ про те, що затримані особи не були лідерами опозиції, тому кримінальне провадження не було політично мотивованим. Втім, судді у Страсбурзі як безперечний визнали факт, що заявники були активістами та членами правління громадської організації, яка була одним з найактивніших молодіжних рухів в країні і стояла за багатьма протестами проти уряду. До того ж у ЄСПЛ звернули увагу на терміни відкриття кримінального провадження проти заявників після проведення серії демонстрацій проти уряду, у якій члени організації брали активну участь.

4. Особливе ставлення до розслідування. Суд зазначив, що аргументи представника уряду стосовно того, що заявники були заарештовані і перебували під вартою виключно з метою розслідування кримінальних злочинів, які, як стверджується

були скоєні ними, суперечить особливому ставленню правоохоронних органів до цієї справи. Так, незважаючи на те, що згідно з національним законодавством розслідування розпочатої кримінальної справи повинне було проводитися поліцією, у цій справі розслідування проводилося Департаментом з тяжких злочинів Генеральної прокуратури із залученням Міністерства національної безпеки.

Сукупність вищезазначених фактів і обставин разом з останніми звітами міжнародних правозахисних організацій  щодо придушення громадянського суспільства в країні, на думку ЄСПЛ достатньо вказує на те, що фактичною метою оскаржених заходів було примушування заявників мовчати та покарання за їх активну соціальну та політичну діяльність та діяльність в громадській організації.

З текстом повного тексту рішення у справі «Рашад  Хасанов та інші проти Азербайджану» (заяви № 48653/13, 52464/13, 65597/13 та 70019/13) можна ознайомитися за посиланням.

94 переглядів

Комментариев нет

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ

ОСТАННІ РОЗСЛІДУВАННЯ


БанкИск - Сообщество обманутых банками клиентов
Украина онлайн статистика Спротив. Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям